Be Fair krijgt steeds meer jeugdleden.
Be Fair krijgt steeds meer jeugdleden. Foto: Erik van Leeuwen

Be Fair ondanks corona op weg naar 1000 leden

Sport 601 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen – Leden van Waddinxveense sportverenigingen zijn in coronatijd bijzonder trouw. Uit onderzoek blijkt dat er bij geen enkele club een leegloop is, wel zijn er enkele positieve uitschieters, met De Gouwe Smash als grote winnaar.

Erik van Leeuwen

De kleinste van de drie Waddinxveense tennisverenigingen groeide met 35 procent. De stijging van 245 naar 339 leden komt voor een groot deel op conto van het padeltennis.

De aanleg van twee banen op het complex legde de club geen windeieren. “Tachtig procent van de nieuwe leden komt van het padeltennis”, zegt woordvoerder Gerard van Kampen.

De enquête werd uitgevoerd onder vijftien sportverenigingen. Hun werd gevraagd wat op 1 maart 2020 de stand was en hoeveel leden per 1 februari op de ledenlijst staan.

De meeste clubs gaven aan gelijk te zijn gebleven, zoals tafeltennisvereniging Kwiek, atletiekvereniging Antilope (‘Gelukkig maar vier opzeggingen’) en ook voor tennisverengingen TV Waddinxveen en Be Fair.

Die laatste twee profiteerden aanvankelijk volop van het feit dat tennis weinig last had van de maatregelen. “Het ledenbestand is gegroeid in de zomer, maar afgelopen periode ook weer afgenomen”, zegt Be Fair-voorzitter Arie Boonstoppel. “We gaan weer acties doen voor nieuwe leden.”

Diezelfde ontwikkeling zag TV Waddinxveen-voorzitter David Purmer. “Ons ledenaantal is door het jaar heen stabiel, wat knap is in een Covid-19-jaar. Hierin zien wij dat veel mensen gebruikmaakten van onze acties en het gratis meenemen van introducés. De tennissport kampt al jaren met een neergaande lijn en dit is sinds Covid-19 gelukkig niet meer.”

Er zijn ook clubs die een achteruitgang zien. Jeudeboulesclub Waddinxveen zag het ledental krimpen van 95 naar 82 leden. Het volgt daarmee de landelijke trend. De gemiddelde leeftijd van jeudeboulers is hoog.

WSV-Internos heeft in coronatijd zijn jeugdtak verloren. “We hebben een opzegging van een ouder jeugdlid”, meldt voorzitter Bert van der Knaap. “Eerder waren al vier jeugdschakers gestopt. We hebben nu geen jeugd meer.”

Naast De Gouwe Smash maken ook vier andere clubs melding van een ‘plus’. Daarbij valt vooral de groei van voetbalvereniging Be Fair op.

De club, die het financieel moeilijk heeft vanwege het missen van kantine-inkomsten, nadert de grens van 1000 leden. Be Fair groeide in elf maanden van 921 naar 970 leden. “Daar zal ongetwijfeld een ‘Van Steensel’ bij zitten.” Voorzitter Piet Coevert hoopt op een nieuwe talentvolle lichting.

Ook van ASW goede berichten. “Stabiel”, zegt voorzitter Gé Smakman. “Ondanks de zorgen van de KNVB over de instroom hebben we tien nieuwe jeugdleden.”

Ook hockeyclub Waddinxveen zat in de lift: van 321 naar 341 leden. De buren van de club, korfbalvereniging Korbis, tikt dit seizoen de 260 leden aan. “Onze groei is wel beperkter dan andere jaren”, geeft voorzitter Peter Sliedrecht aan.

Alle clubs vrezen wel dat het beeld anders wordt als het perspectief op een seizoen zonder corona uitblijft. “Dan hou ik mijn hart vast”, zegt één van de voorzitters.

Een andere voorzitter: “Ik moet er niet aan denken als we in september nog niet normaal kunnen sporten.”