Toen er, in de beker, tenminste nog gevoetbald werd bij Be Fair.
Toen er, in de beker, tenminste nog gevoetbald werd bij Be Fair. Foto: Erik van Leeuwen

Veldsportclubs vragen gemeente om kwijtschelding huur: ‘Het water staat ons aan de lippen’

Sport 426 keer gelezen

Waddinxveen – Vier buitensportverenigingen hebben de gemeente Waddinxveen in een brief om hulp gevraagd. De vier willen dat de huur voor de periode oktober-maart wordt kwijtgescholden.

Erik van Leeuwen

Het gaat om de voetbalverenigingen Be Fair en ASW, korfbalvereniging Korbis en hockeyclub Waddinxveen.

De clubs stellen dat zij door de coronacrisis financieel zwaar getroffen zijn. Zij zijn in meer of mindere mate afhankelijk van de inkomsten uit de kantine. Aangezien de kantines sinds september dicht zijn, lopen de clubs die inkomsten mis. 

“Het ziet er bovendien niet naar uit dat de situatie snel gaat verbeteren”, zegt voorzitter Piet Coevert van voetbalclub Be Fair, die het initiatief nam. “Als er huur wordt kwijtgescholden zou dat de problemen verlichten. Daarnaast hebben we nauwelijks gebruik kunnen maken van de accommodaties omdat er sinds half oktober geen competitie meer is.”

Coevert heeft de brandbrief maandag persoonlijk overhandigd op het gemeentehuis. De vier buitensportverenigingen hebben samen een kleine tweeduizend leden.

Krimp
De buitensportclubs, die bij de gemeente om steun hebben gevraagd, hebben hun eigen vermogen het afgelopen jaar drastisch zien krimpen. “Wij letten al op de kleintjes, maar dat is niet genoeg.”

Het gemis van kantine-inkomsten hakt er vooral bij voetbalverenigingen Be Fair en ASW hard in. Maandelijks missen zij duizenden euro’s. De clubs kunnen niet leven van contributies en sponsorgelden. “We teren steeds verder in op ons eigen vermogen”, zegt Be Fair-voorzitter Piet Coevert. De clubs hebben gebruik gemaakt van alle steunpakketten die er zijn. “We hebben alle potjes aangesproken”, reageert ASW-voorzitter Gé Smakman. “Het is mooi dat ze er zijn, maar het is niet genoeg.” 

Smakman ziet bij zijn eigen club hoe de bodem van de spaarpot in zicht komt. “Het is een heel simpele rekensom. Er gaat maandelijks veel meer uit dan er binnenkomt. We waren een gezonde vereniging. Daar hebben we hard voor gewerkt, maar nu dreigt al ons spaargeld in één klap verloren te gaan.”

HC Waddinxveen en Korbis hebben minder kantine-inkomsten, maar ook voor die clubs is de pijn voelbaar. Beide verwachten na dit seizoen flink in de min te eindigen.

Van alle clubs lijkt de positie van ASW en Be Fair het meest zorgelijk. Als de crisis tot na de zomer aanhoudt, wordt gevreesd voor het bestaansrecht, als er niet meer hulp komt. “Het water staat ons aan de lippen.”

Contributies verhogen in deze tijd wijzen alle clubs af. “We bieden nu al geen waar voor ons geld. We hebben gelukkig trouwe leden, maar contributieverhoging is niet de oplossing”, reageert Coevert. “Dan kom je van de regen in de drup. Er zullen leden opzeggen.”

De clubs zijn al aan het bezuinigen geslagen. “We houden bovendien acties”, zegt Coevert. Smakman: “We letten op de kleintjes, maar vaste kosten blijf je houden.”

Voor ASW gaat het om een paar duizend euro per maand. Voor het ruim twee keer zo grote Be Fair is dat nog meer. De grootste kostenpost is de huur van de velden. De clubs betalen per veld een bijdrage per maand; voor een kunstgrasveld meer dan voor een natuurgrasveld.

KNVB
Op hulp van de KNVB hoeven de clubs niet te rekenen, zegt Smakman. “Onze penningmeester krijgt nog elke maand een factuur voor zaalhuur van De Dreef. We hebben een grote zaalvoetbalafdeling. De zalen worden gehuurd door de KNVB en die belast ons. Blijkbaar moet de KNVB ook de rekening van de gemeente blijven doorbetalen.”

Ook de maandelijkse KNVB-bijdrage moet worden betaald, terwijl er al maanden geen competitie is. Be Fair en ASW lopen ook inkomsten mis omdat gebruikers van hun complex in deze periode niet huren. “Het gaat om serieus geld”, weet Smakman. “De energiekosten zijn weliswaar iets lager, maar ons gebouw moet wel verwarmd blijven, net als dat regelmatig de doucheleidingen moeten lopen vanwege het gevaar voor legionella.” 

De clubs hopen dat de gemeente de huur voor de periode oktober-maart wil kwijtschelden. “Uiteraard staat het andere clubs vrij zich bij ons aan te sluiten. Het is echt tijd om een signaal af te geven. Zeker nu het perspectief op korte termijn ontbreekt.”