Gemeenten draaien om hete brij heen bij invulling RES
Logo hartvanwaddinxveen.nl

Gemeenten draaien om hete brij heen bij invulling RES

  •   keer gelezen

Regio/Waddinxveen – De invulling van de Regionale Energie Strategie (RES) is nog erg abstract. Zonder locaties waar straks energie moet worden opgewekt via wind of zon draaien de raadsleden van de vijf gemeenten in Midden-Holland om de hete brij heen.

De gemeenten Waddinxveen, Zuidplas, Gouda, Krimpenerwaard en Bodegraven/Reeuwijk hebben samen de opdracht om 1567 terajoule op te wekken tot 2030. De vijf hebben inmiddels een bod liggen bij het Nationaal Programma RES. Daarmee is ook meteen het eenvoudigste deel van de opdracht volbracht. De vraag is nu echter hoe de opgave wordt voldaan en door wie.

Die vraag bleef afgelopen week tijdens een regionale vergadering onbeantwoord. Wel is duidelijk dat raadsleden van Gouda en Krimpenerwaard een meer regionale aanpak willen dan Zuidplas en Waddinxveen. Dat is niet heel vreemd, want Gouda en Krimpenerwaard hebben weinig potentieel om energie via wind en zon op land op te wekken. In Gouda is het zoeken naar polderland, Krimpenerwaard schermt met het feit dat het Natura 2000-gebied is. 

Zuidplas en in mindere mate Waddinxveen zijn bang dat zij opdraaien voor een aanzienlijk groter deel dan de eigen taartpunt. Gouda kijkt nadrukkelijk naar de buren als het gaat om het plaatsen van meer windmolens. 

De gemeenteraad van Waddinxveen gaf vorig jaar aan, naast zon op (bedrijfs)daken, een voorkeur te hebben voor zonne-energie, maar wel op plekken waar het het typische landschap niet aantast.

Meer berichten