Kimberley Rijsbergen
Kimberley Rijsbergen Foto: archief

Kitesurfer Kimberley Rijsbergen verruilt Nederlandse kou voor Mexicaanse wind

Sport 532 keer gelezen

KITESURFEN
Waddinxveen – Kimberley Rijsbergen brengt oud en nieuw aan de andere kant van de wereld door. De Waddinxveense kitesurfer heeft de Nederlandse kou tijdelijk ingeruild voor de zon in het Mexicaanse kustplaatsje La Ventana. “Het is hier goed toeven.”

Volgens Rijsbergen zijn de omstandigheden in haar huidige verblijfplaats prima. “Je zou het een avontuur kunnen noemen, aan de andere kant is het voor mij ook niet heel bijzonder. De afgelopen jaren ben ik veel voor werk en reizen weggeweest. Het is gewoon mijn hart volgen. In Nederland is het ijskoud en vaak rotweer in de winter. Dus waarom niet een plek zoeken waar het zonnetje schijnt en nu in deze periode ook veel beter te doen is qua coronamaatregelen? Die keuze is makkelijk gemaakt.”

Rijsbergen zit in woestijnachtig gebied. “In de zomer is het hier niet uit te houden qua warmte, nu is het lekker met overdag temperaturen tussen de 20 en 25 graden. ’s Avonds koelt het snel af.”

Ze vertrok op 15 november uit Nederland en vliegt 15 maart weer terug. La Ventana is een populaire bestemming voor kitesurfers vanwege de ‘garantie’ op wind. Daar maakt Rijsbergen vooralsnog weinig gebruik van, want ze ‘vliegt’ niet veel over het Mexicaanse water. 

“Ik sta per week denk ik maar twee uur op de foil. Ik heb onlangs nieuw materiaal aangeschaft, maar heb ik toch niet veel kunnen gebruiken. Ik ben veel aan het werk in een kitesurfschool. De wind trekt meestal rond 11.00/12.00 uur aan en gaat rond 16.00/17.00 uur weer liggen. Binnen die tijdsperiode kan ik mooi twee lessen geven. Ik hoop in januari en februari wat meer te gaan trainen. Ik hoop op vijf dagen per week minimaal een uurtje te kunnen trainen. Nu werk ik veel, maar dat was ook het doel. Ik moet ook geld verdienen om in mijn levensonderhoud te voorzien.”

Nog niet wedstrijdfit
Het wereldcircuit in het kitesurfen ligt nu ook stil. “In de winter zijn er geen wedstrijden. Alle atleten komen in deze periode bij en zijn in voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ik ben zelf nog niet wedstrijdfit, want ik ben herstellende van blessures.”