De laatste ronde van Waddinxveen, in 2019.
De laatste ronde van Waddinxveen, in 2019. Foto: archief

Nog geen afstel voor wielerronde

Sport 200 keer gelezen

WIELRENNEN
Waddinxveen – De 26ste wielerronde van Waddinxveen laat nog even op zich wachten. Het organisatiecomité heeft de ronde ‘on hold’ gezet. Hij gaat op tweede paasdag (5 april) niet door, maar de organisatie hoopt dat later in het nieuwe jaar alsnog de weg vrij is. “Het is nog niet definitief.”

Erik van Leeuwen

“Al zouden we het willen, we kunnen momenteel niks”, zegt Hans Moons, voorzitter van het organiserende wielercomité. “Er is te veel onzekerheid. Zolang het virus nog zo aanwezig is, zie ik het niet gebeuren dat we mogen koersen. Daarnaast hebben we voorbereidingstijd nodig. De koers is niet gratis. We moeten langs bij het bedrijfsleven.”

Dit jaar ging er ook al een streep door de ronde, die op het programma stond midden in de eerste lockdownperiode. Moons had zich juist zo verheugd op de 26ste editie, vanwege het parcours dat in en om Triangel in lengte was uitgebreid van 1800 meter tot 3 kilometer. “Het ging lijken op een echte omloop. Het voordeel is dat er dan volgauto’s mogen meerijden. Dat zorgt voor het nodige spektakel als er iemand lek rijdt en achter zo’n auto een enorme snelheid kan ontwikkelen. Coureurs die met 65 kilometer langs razen, dat ziet het publiek graag.”

In 2019 was de eerste keer dat de ronde werd gehouden in Triangel. Het wielerfestijn veranderde de afgelopen jaren vaak van locatie. Moons: “We hebben jarenlang op industrieterrein Coenecoop gereden. Dat is prima, vanwege de brede wegen en de veiligheid. Maar het mooiste rondje was op de Juliana van Stolberglaan. Uiteindelijk is wielrennen wel een publiekssport. Ik vond het jammer dat we daar na één jaar weer weg moesten. Triangel is een goed alternatief, maar nadeel van een nieuwbouwwijk is dat de situatie elke keer wijzigt en dat je daardoor elk jaar je rondje moet aanpassen. Vastigheid heb je niet.”

De 26ste editie op tweede paasdag rijden is volgens Moons onhaalbaar. “Het draaiboek hebben we liggen, dat is het probleem niet. Sponsors gaan zich op dit moment echt niet verbinden aan iets wat onzeker is. In deze tijd hebben veel bedrijven het lastig. De plaatselijke wielerronde sponsoren staat dan niet op het prioriteitenlijstje. Ik kan me heel goed voorstellen dat je je eerst zorgen maakt over hoe de salarissen betaald moeten worden.” 

Kosten
Zonder sponsorsteun houdt het echter op. “Een ronde organiseren brengt veel kosten met zich mee. De jury moet betaald worden, de bus bij de finish die we huren, de hekken om het parcours. Dan heb je nog prijzengeld.”

De 26ste ronde van Waddinxveen mag dan worden uitgesteld, het wil volgens Moons niet zeggen dat hij helemaal niet meer wordt gereden. “Als het aan ons ligt komt van uitstel geen afstel. Wie weet krijgen we de wedstrijd net voor de zomer terug op de kalender. Dat zie ik wel zitten, al zullen we een goed moment moeten kiezen. Je moet dan wel concurreren met andere ronden die dan worden gereden.”

Tijdens de Waddinxveense wielerronde worden altijd zes koersen gereden, waaronder drie dikke bandenraces voor de lokale bevolking, en een elitevrouwen- en elite mannenkoers. De laatste winnaar in 2019 was Marvin van Spronsen. Bij de vrouwen was Mariëlle Meijering de sterkste.