De verkiezingen gaan er komend jaar waarschijnlijk heel anders uitzien.
De verkiezingen gaan er komend jaar waarschijnlijk heel anders uitzien. Foto: archief

Gebruik van digitale borden bij verkiezingen

Politiek 259 keer gelezen

Waddinxveen – Voor de landelijke verkiezingen op woensdag 17 maart zal Waddinxveen voor het eerst gebruikmaken van digitale verkiezingsborden. Zij vervangen de oude, houten borden die jarenlang dienst deden.

De laatste keer dat de oude borden werden gebruikt, was tijdens de verkiezingen voor het Europees parlement in mei vorig jaar. Verschillende andere gemeenten zetten al een tijdje digitale manieren in om inwoners op de verkiezingen te attenderen en daarmee de opkomst te bevorderen.

Door de coronacrisis worden de verkiezingen voor de Tweede Kamer anders dan normaal. “Dat Covid-19 een grote impact zal hebben op de verkiezingen is wel duidelijk”, zei burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis.

De gemeente is volgens hem de gevolgen in kaart aan het brengen. “We wachten met spanning op de landelijke richtlijnen. De minister van Binnenlandse Zaken heeft een aantal voorstellen gedaan om de drukte op de verkiezingsdag te spreiden door twee extra dagen in te lassen, op maandag 15 en dinsdag 16 maart, en daarnaast de mogelijkheid van stemmen per brief voor zeventigplussers toe te staan.”

De gemeente kijkt naar het gebruik van stemlokalen en de hoeveelheid en inzetbaarheid van stembureauleden. “We zullen op maandag en dinsdag niet alle lokalen kunnen openen”, wist Nieuwenhuis al. “Qua bemensing zullen we overcapaciteit moeten creëren en een buffer moeten hebben om uitvallers op het laatste moment op te vangen.”