Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto: archief

Waddinxveen met plan van Schwiebbe naar de regio

  •   keer gelezen

Waddinxveen – Waddinxveen gaat kijken of in regionaal verband andere afspraken gemaakt kunnen worden over de toewijzing van woningen in de middenhuurklasse. Met die toezegging komt wethouder Kirsten Schippers tegemoet aan de wens van de gemeenteraad.

Door Erik van Leeuwen

Het gebrek aan betaalbare huurwoningen tussen de 737 en 950 euro is al een tijdje een ‘hot issue’ in de raad. De vraag naar deze woningen is mede door de stijging van prijzen van koopwoningen enorm toegenomen. 

Voor veel mensen is een koopwoning onhaalbaar geworden, voor sociale woningen komt deze groep niet in aanmerking omdat daarvoor het inkomen weer te hoog is. De middenhuurwoningen spelen daarnaast bij de doorstroming op de woningmarkt een grote rol.

Het tekort aan middenhuurwoningen heeft tot nu toe niet geleid tot een hogere bouwproductie. Sinds 2018 is van de nieuwbouwwoningen die in Waddinxveen gerealiseerd zijn, ruim zes procent middenhuur. Dat percentage blijft ver achter bij de twaalf procent die is vastgesteld in de woonvisie van de gemeente en bij de twintig procent aan behoeften.

Anders
Frans Schwiebbe (CDA) voert al langer strijd voor meer middenhuurwoningen, maar ook voor een toekenningsbeleid waarbij lokaal voorrang wordt gegeven aan inwoners. Nu wordt de middenhuur geregeld via de regio. Dat moet volgens hem anders. “Nu wordt alles op een grote hoop gegooid. Er is geen enkele garantie dat er Waddinxveners in middenhuurwoningen komen.” 

Schwiebbe gaf project ‘t Suyt 2 als voorbeeld. “Daar gaan we achttien middenhuurwoningen bouwen. Dat is gelijk aan het percentage uit de woonvisie. Dat is prima, maar waarschijnlijk zijn er straks driehonderd aanmeldingen vanuit de regio. Een inwoner van Gouda heeft net zo veel kans een woning te krijgen als een Waddinxvener.”

Schwiebbe kwam dan ook woensdag 25 november met een voorstel om een derde van de woningen toe te wijzen aan woningenzoekenden uit Waddinxveen, een derde aan woningenzoekenden uit Midden-Holland en een derde ‘vrij’. Daarnaast vindt het CDA dat Waddinxveners die een sociale woning achterlaten voorrang moeten krijgen.

Wethouder Kirsten Schippers weet niet of dit haalbaar is. Zij zegde toe begin volgend jaar de Waddinxveense wens te bespreken in de regio.

Meer berichten