Oostpolderwijk in beeld als eerste gasvrije buurt
Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto: Pixabay

Oostpolderwijk in beeld als eerste gasvrije buurt

  •   keer gelezen

Waddinxveen – De Oostpolderwijk in Waddinxveen-Zuid is volgens het bureau dat de gemeente adviseert bij de warmtetransitie de meest geschikte locatie om als eerste aardgasvrij te maken.

Door Erik van Leeuwen

Op basis van de warmteanalyse van De WarmteTransitieMakers (DWTM) en een aantal selectiecriteria komen twee verkenningsbuurten naar voren. In de verkenningsbuurten – Waddinxveen-Noord en Waddinxveen-Zuid - is deze en volgende maand een technisch- en participatieproces gepland. Na afloop van deze periode wordt een keus gemaakt voor één of twee startbuurten.

De Oostpolderwijk staat ‘met stip op één’, zoals een onderzoeker woensdag tijdens een bijeenkomst met de gemeenteraad stelde. Volgens de onderzoekers is voor de wijk de Gouwe in het oosten de meest voor de hand liggende warmtebron. De rivier heeft een grote theoretische potentie. 

Qua schaal en dichtheid is de Oostpolderwijk geschikt voor een collectieve aquathermie-oplossing, aldus de onderzoekers. Door een Warmte Koude Opslag-oplossing kan ook de warmte uit de airconditioning van winkelcentrum Gouweplein, het nieuwe Coenecoop College en het bedrijventerrein worden ingezet. Andere buurten die ‘hoog’ scoren om startbuurt te worden zijn Zuidplas en Groenswaard-Vondelwijk. 

Plan
Het is de bedoeling dat het concept van het warmteplan in het eerste kwartaal van 2021 aan de raad wordt gepresenteerd. In het tweede of derde kwartaal van volgend jaar moet het definitief zijn vastgesteld.

In het plan komt te staan wanneer welke buurten van het aardgas af gaan en welke alternatieve warmtebron ze krijgen. De gemeenteraad heeft steeds aangedrongen op een betaalbare overgang, waarbij inwoners een keuzevrijheid hebben. De raad hamert er ook op dat er een groot draagvlak onder de Waddinxveners wordt gecreëerd.

Uit een onlangs gehouden enquête onder achthonderd inwoners bleek dat 36 procent het belangrijk vindt dat Waddinxveen in de toekomst aardgasvrij wordt.

Meer berichten