Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto: Pixabay

‘Voorrang voor dorpelingen bij middenhuur’

  •   keer gelezen

Waddinxveen – Partijen in de raad willen dat eigen inwoners bij de toekenning van woningen in de middenhuur voorrang krijgen boven inwoners van buiten Waddinxveen. Het CDA bereidt voor de gemeenteraadsvergadering van woensdag 25 november een amendement voor.

Door Erik van Leeuwen

Waddinxveen heeft, net als andere gemeenten in de regio, een groot tekort aan huurwoningen in de middensector. Het gaat om woningen met een huur tussen de 737 en 950 euro. “Het zijn Waddinxveners die nu tussen wal en schip vallen”, zei Albert Kerssies, woordvoerder van de PCW. “Politieagenten, verpleegkundigen, leerkrachten, mensen met vitale beroepen die nu aangewezen zijn op woningen in de vrije sector en koopwoningen. Voor beide komen ze met hun modale inkomen niet in aanmerking.”

Met een nieuwe middenhuurverordening hoopt het college het probleem het hoofd te bieden. De afgelopen drie jaar kwamen er in verhouding maar een beperkt aantal middenhuurwoningen bij. “6,6 procent van de nieuwbouw is middenhuur”, had wethouder Kirsten Schippers laten uitzoeken. Dat is veel minder dan in de woonvisie staat (12 procent) en vele malen minder dan de vraag (zo’n twintig procent).

Om sowieso een goed beeld te krijgen van de woningbehoeften in Waddinxveen wil de raad dat het college een structureel woningonderzoek uitvoert. Volgens wethouder Schippers is de gemeente daarmee al begonnen. “We hebben al een aantal data verzameld en we hopen snel meer te verzamelen voor een dashboard.

“We zijn eigenlijk al te laat”, vond D66-fractievoorzitter Albert Grooten. “De Triangel staat al half vol.” Volgens wethouder Martijn Kortleven is de middenhuur een lastige sector. Projectontwikkelaars en beleggers staan niet te trappelen om in projecten te stappen. Er is weinig rendement te halen uit de investering. “Bij ‘t Suyt 2 komen de nodige middenhuurwoningen, maar dat is ons eigen project.” 

Hij ziet echter geen kansen om zelf op dit gebied een actief grondbeleid te voeren. “Het is bijna onmogelijk om een sluitende exploitatie te krijgen bij zo’n project.” 

Lichtpuntje
Een lichtpuntje is dat de lokale woningcorporatie onlangs aangaf bereid te zijn om te investeren in nieuwe woningen in de middenhuur. Het mag de markt op nu minister Ollongren van Binnenlandse Zaken woningcorporaties daartoe toestemming heeft gegeven. Corporaties mochten zich voorheen alleen bezighouden met sociale woningbouw.

De gemeenteraad zei ook wat te voelen voor een zelfbewoningsclausule bij het kopen van woningen die in de vrije huursector worden aangeboden. “Direct doen”, zei Schwiebbe. “Zo voorkom je speculatie.”

Schippers zei nog geen signalen te hebben ontvangen dat woningen in Waddinxveen op grootschalige wijze worden opgekocht door investeerders en tegen woekerprijzen worden verhuurd. Volgens Raymond Boer (VVD) gebeurt dat ook in Waddinxveen. Het gaat om enkele tientallen woningen.

Meer berichten