D66 botst met college over ruimere winkeltijden
Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Buitenkant van &#39;t Gouweplein.</p>

Buitenkant van 't Gouweplein.

(Foto: HvH)

D66 botst met college over ruimere winkeltijden

  •   keer gelezen

Waddinxveen – D66 is met het nieuwe college gebotst over de tijdelijke verruiming van de winkeltijden in de kerstperiode. De partij vindt dat het college met twee maten meet, omdat het wel verruiming toestaat op doordeweekse dagen, maar niet op zondag en eerste kerstdag.

Erik van Leeuwen

Het idee achter de winkeltijdenverruiming is ingegeven door de huidige maatregelen in verband met het coronavirus. Het college wil winkels de mogelijkheid geven langer open te blijven om zo de drukte voor de kerst te spreiden. 

Van de supermarkten diende Albert Heijn onlangs een verzoek in voor verruiming op zeven dagen: zondag 20, dinsdag 22, woensdag 23, donderdag 24, vrijdag 25 december (eerste kerstdag), zaterdag 26 december (tweede kerstdag) en 1 januari (nieuwjaarsdag). 

Het college is echter van plan om AH alleen op doordeweekse dagen ontheffing te geven. Op zondag blijven de openingstijden hetzelfde (12.00-17.00 uur) en op eerste kerstdag blijven de winkels helemaal gesloten. Volgens wethouder en loco-burgemeester Martijn Kortleven, die burgemeester Nieuwenhuis verving, handelt het college daarmee op grond van de winkeltijdenverordening. 

D66 vindt echter dat het college met twee maten meet. “Op doordeweekse dagen geeft u wel ruimte voor verruiming, maar op zondag niet. Dat is inconsequent”, stelde raadslid Juliette Brandenburg.

Twistpunt
Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen was de openstelling van winkels een belangrijk twistpunt. Een meerderheid van de raad stemde in met openstelling. “We hebben toen een enorme stap vooruit gemaakt”, reageerde D66-fractievoorzitter Albert Grooten. “Dit is weer een stap achteruit. Wij constateren dat het huidige college geen millimeter ruimte geeft.”

Volgens Grooten verschuilt het college zich ten onrechte achter de huidige verordening. “Over opening op eerste kerstdag kun je nog discussiëren, maar er is geen reden om op zondag de winkeltijden niet uit te breiden.” Winkels die langer open willen blijven in de kerstweek moeten een eigen aanvraag indienen. “De ontheffing geldt per winkel, niet voor heel Waddinxveen”, liet wethouder Kortleven weten.

Meer berichten