Komst nieuw station wordt dure grap
Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto: archief

Komst nieuw station wordt dure grap

  •   keer gelezen

Waddinxveen – De komst van een nieuw treinstation aan de Gouweknoop, niet ver van ’t Weegje, gaat miljoenen euro’s aan investering kosten en is daarom onrealistisch. Dat is de conclusie van een haalbaarheidsonderzoek van ProRail in opdracht van Zuidplas, Waddinxveen en Gouda. 

Erik van Leeuwen

De drie gemeenten lieten het onderzoek uitvoeren vanwege de grootschalige woningbouw die in de Zuidplaspolder plaatsvindt. Westergouwe in Gouda en Triangel in Waddinxveen zijn al in aanbouw, Zuidplas werkt aan de ontwikkeling van het Vijfde Dorp. Er komen in totaal 15.000 woningen.

Een nieuw treinstation aanleggen bij de Gouweknoop, op de grens tussen Waddinxveen, Gouda en Moordrecht, is echter een kostbare zaak. Volgens ProRail moet het aantal sporen hiervoor worden verdubbeld, nu zijn het er twee. “Er rijden daar in het uur vier Intercity’s en Sprinters langs. Die zouden dan steeds moeten stoppen omdat ze de stoptrein niet kunnen passeren. Dat kan niet. Daarom is het noodzakelijk om twee nieuwe sporen aan te leggen, een miljoeneninvestering.” 

ProRail heeft ook een negatief advies gegeven omdat in de buurt al genoeg stations zijn. Maar uiteindelijk bepalen de gemeenten of het station er wel of niet komt. “Zij zullen een kosten-batenanalyse moeten maken en een besluit nemen”, aldus ProRail. 

Het haalbaarheidsonderzoek kostte Zuidplas en Gouda elk 15.000 euro, Waddinxveen droeg 10.000 euro bij. 

Meer berichten