Trainer Ruud Boer bij de tweede zaterdaggroep van de sportief wandelaars.
Trainer Ruud Boer bij de tweede zaterdaggroep van de sportief wandelaars. Foto: Erik van Leeuwen

Met alle liefde dubbele dienst draaien

Sport 459 keer gelezen

ATLETIEK
Waddinxveen – De afdeling sportief wandelen van SC Antilope bestaat dit jaar 25 jaar, maar van een feestje is het nog niet gekomen. “Dat hebben we maar doorgeschoven”, zegt voorzitter John Droog. Gewandeld wordt er in coronatijd nog wel: op de baan, maar in dubbele ploegendiensten.

Erik van Leeuwen

Trainer Ruud Boer is alert tijdens de training van de eerste groep van de dag. “Afstand houden”, roept hij een paar keer als twee wandelaars te dicht bij elkaar dreigen te komen. “Over het algemeen gaat het zo prima, maar soms vergeten mensen even de regels. Dan herinner ik ze eraan.”

De coronamaatregelen hebben grote invloed op de dagelijkse gang van zaken van de atletiekvereniging. De jeugd tot achttien jaar kan nog redelijk normaal sporten – al zijn er geen wedstrijden – maar voor de rest staat het op z’n kop, zoals voorzitter John Droog aangeeft. 

“Zelfs een kopje koffie zit er niet meer in. In de zomer hebben we met het nieuwe bestuur één keer op het terras vergaderd, inmiddels zijn we weer overgegaan op online vergaderen.” 

Maar dat is volgens Droog niet het ergste. Hij vindt het belangrijker dat de verenigingsband levend wordt gehouden. “Het sociale aspect staat op een laag pitje. Het is komen, sporten en weer gaan.”

Gouweboscross
De eerste twee wedstrijden van de regionale crosscompetitie zijn al geschrapt. De Gouweboscross, de derde in de reeks die altijd in januari wordt gehouden, hangt aan een zijden draadje.

“Hij staat er inderdaad nog op, ik wil niet flauw doen om ‘m nu al van de agenda te halen, maar ik kan me niet voorstellen dat we straks met honderden tegelijk door het Gouwebos gaan rennen. Als wedstrijden al mogen, zie ik niet in hoe we dat kunnen organiseren. Ik zie pupillen niet zonder hun ouders naar de start komen in het bos, laat staan dat ik vind dat je fatsoenlijke omkleedmogelijkheden moet aanbieden. Het kan in januari behoorlijk fris zijn. Atleten die onder de blubber zitten na de wedstrijd gedag zeggen; nee, dat zie ik niet zitten. Het moet wel leuk blijven.”

‘Ik kan me niet voorstellen dat we straks met honderden tegelijk door het Gouwebos gaan rennen’

Ploegen
Voor atleten op de baan is het tijdens de training aanpassen. Er wordt getraind in groepjes van vier. Dat geldt ook voor de sportief wandelaars van Antilope. “Normaal trainen wij anderhalf uur op zaterdag met één groep en daar tussendoor zijn ook nog hardlopers bezig”, zegt Boer als hij de eerste ploeg van twee keer vier wandelaars aan een nieuwe opdracht heeft geholpen.

“De hardlopers zijn naar een ander tijdstip gegaan, sinds de maatregelen strenger zijn geworden hebben wij voor sportief wandelaars gekozen voor twee ploegen van acht lopers. We hebben het even gedaan met zes groepjes van vier lopers, maar dat was niet te doen. Je komt dan een paar ogen tekort om alles in de gaten te houden.”

Het vergt van de trainers – Antilope heeft een trainerspool waar vier trainers inzitten en die per toerbeurt training geven – flexibiliteit. “Zo is het prima te doen. We hebben de baan in een rechter- en linkerhelft verdeeld. Het ene groepje loopt rechts, het andere links. Heen de buitenbaan, terug de binnenbaan.”

De dijk als uitje
De wandelaars doen vooraf een warming-up en lopen ‘in’ via het dijkje achter het sportpark van Antilope. Het is het enige uitje. Normaal gesproken trekken de wandelaars regelmatig de wijde natuur in. “Het Gouwebos uiteraard, het Bentwoud, ’t Weegje, maar ook naar Reeuwijk”, vertelt Boer. Nu blijft de groep in de buurt. “Je zit met vervoer. Mensen kunnen vanwege corona niet bij elkaar in de auto zitten.”

De training is ook met een half uur ingekort. “De mensen zijn al blij dat ze wat kunnen doen. We hebben plaats voor in totaal zestien wandelaars op een zaterdag. Wie achter het net vist, kan woensdag inhalen en komt voor de volgende zaterdag als eerst op de lijst.”

Jubileumviering
De training zelf is pittig met series van vier minuten in stevig tempo. “De training verschilt weinig met die van hardlopen, het is alleen wandelen”, legt Boer uit. Dat de wandelafdeling van Antilope het 25-jarig jubileum dit jaar niet kan vieren, is volgens hem bijzaak. “Dat komt nog wel een keer.”

Dat bevestigt bestuurslid en lid van de wandelploeg Jan van Steen. “Het jubileumprogramma hevelen we gewoon over naar volgend jaar. Wat we van plan waren te doen zeg ik niet, dat blijft een verrassing.”