Zwemtopper Angelique van Vark moet het met twee keer driekwartier training doen.
Zwemtopper Angelique van Vark moet het met twee keer driekwartier training doen. Foto: pr

De Gouwe heeft voor alles een draaiboek

Sport 340 keer gelezen

ZWEMMEN
Waddinxveen – Het nieuwe trainingsschema van zwem- en poloclub De Gouwe heeft veel weg van een ingewikkelde legpuzzel. Om iedereen trainingswater te geven, hebben de vrijwilligers van de club urenlang gepuzzeld. Het resultaat mag er zijn, volgens bestuurslid Christian Carlie.

“Uitgangspunt is dat alle zwemmers en poloërs even veel kunnen trainen. Dat hebben we ook zo vanaf het begin gecommuniceerd naar onze leden: gelijke monniken, gelijke kappen, hebben we dat genoemd. Of je nu speler bent van heren 1 of heren 6, iedereen heeft recht op twee trainingen in de week. Iedereen vindt dat ook heel normaal.”

Als er nieuwe maatregelen worden aangekondigd door het kabinet, zoals recent werd gedaan, probeert De Gouwe snel in te spelen op de nieuwe situatie. 

“Dat doen we in nauw overleg met de leiding van zwembad De Sniep. We bekijken samen wat verantwoord is en wat kan. Zo hebben we dat dit keer ook weer gedaan. Samen hebben we ook besloten om de regels wat strenger te maken dan. Zo laten we bij de senioren maar maximaal twintig sporters toe in de zwemzaal, waar dertig is toegestaan. Bij de jeugd is dat aantal dertig in plaats van veertig. Daardoor hebben we ook wat wijzigingen bij de jeugdtrainingen moeten doen. We hadden in sommige jeugduurtjes veertig kinderen in het bad liggen. Dat kan nu even niet”, zegt Carlie.

De invloed van de maatregelen op de jeugdtrainingen is beperkt. “Er mogen alleen geen competitie gespeeld worden. Dat gemis proberen we op te vangen door onderlinge wedstrijden te spelen. Zaterdag hebben we dat ook gedaan.” 

Senioren
Voor de senioren is de impact groter. “We mogen trainen in groepjes van maximaal vier waterpoloërs. Dat heeft natuurlijk grote consequenties, we hebben vijf veldjes uitgezet in de breedte, met een lengte van vijf meter. Daar kan in een bubbel getraind worden. Voor de waterpoloërs betekent dat dat ze kunnen zwemmen en een balletje kunnen overgooien. Afwerken op doel kan even niet. Zwemmen met behoud van voldoende afstand tot elkaar kan prima als je in een treintje zwemt.”

De Gouwe heeft niet meer ruimte gekregen dan normaal. Daardoor zijn de trainingen ingekort tot 45 minuten. “Zo kunnen we iedereen twee keer laten trainen. Onze toppers bij het wedstrijdzwemmen zijn gewend om fors meer te trainen, maar we trekken één lijn.”

‘Zwemmen op afstand kan prima in een treintje’

Het vraagt volgens Carlie van iedere betrokkene aanpassing. “Van zwemmer, waterpoloër, maar ook van trainers. Ik hoor echter zelden gemopper, we zitten in hetzelfde schuitje. De flexibiliteit is enorm.”

Blijft de vraag wanneer De Gouwe terug kan naar de tekentafel. Voor de start van de waterpolocompetitie stak de club uren tijd in het coronaproof maken van het bad. Uiteindelijk was het plezier van korte duur. “Het waren twee leuke speelweken”, verwijst Carlie naar de bekende commercial. “We maken met alle liefde een nieuw schema. Als het ooit weer nodig is halen we het competitie-draaiboek zo weer uit de kast.”