Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto: Pixabay

Meer woningen en variatie voor ’t Suyt 2

  •   keer gelezen

Waddinxveen – Fase 2 van woonwijk ’t Suyt krijgt definitief meer woningen en een gevarieerder woonprogramma. Een grote meerderheid van de gemeenteraad stemde woensdag in met een aangepast plan.

Door Erik van Leeuwen

Het oorspronkelijke plan stuitte op verzet van het CDA, VVD en de PCW. Zij vonden het woningaanbod te ver afstaan van de woonvisie van de gemeente. De drie partijen drongen aan op wijzigingen van het aanbod, waarbij er vooral meer woningen zouden komen voor middenhuur en betaalbare koop. 

Door een wijziging in het aanbod ging de grondexploitatie echter de min in. Omdat het een gemeentelijke project is – de grond is van de gemeente – wilde geen partij dat er een negatieve exploitatie zou zijn. Door tien woningen extra aan het totaal van honderdvijftig toe te voegen, kunnen nu wel zwarte cijfers worden geschreven en bovendien blijft Waddinxveen binnen de grens wat regionaal is toegestaan. 

Met nog meer extra woningen zou Waddinxveen opnieuw naar de provincie moeten om het aantal contingenten uit te breiden. Op die vertraging zat niemand in de raad - met de enorme behoefte aan woningen in het achterhoofd - te wachten.

Om de kosten te drukken, werd ook besloten om het budget voor de duurzaamheidsmaatregelen te verlagen. Dat vond D66 niet fijn. “We doen twee stappen terug op het gebied van duurzaamheid”, reageerde raadslid Juliette Brandenburg. Dat werd echter bestreden door andere partijen. “Er blijft nog genoeg groen over, het ligt alleen wat meer geconcentreerd”, zei Frans Schwiebbe (CDA). 

D66 was tegen de wijziging in het voorstel, maar stemde uiteindelijk wel voor het gewijzigde plan omdat het belangrijk is dat er snel gebouwd wordt. Weerbaar Waddinxveen vond de kleine plus op de exploitatie een risico. “Er hoeft maar dit te gebeuren en we staan in de min”, zei Sylvia Vink. Ook vroeg zij zich af of het nodig was extra betaalbare woningen in het programma op te nemen. “In dat segment staat er in Waddinxveen nog flink wat te koop. We hebben vanmiddag nog gekeken: 56.” Toch ging ook zij mee in het nieuwe plan. “We zijn al van het begin zeer gecharmeerd van het project. Het wordt een prachtige wijk.”

PvdA/GroenLinks hield bij de stemming als enige wel de handen omlaag toen door burgemeester Nieuwenhuis werd gevraagd wie er voor het voorstel was. De driekoppige fractie had heel andere ideeën. Honderdzestig woningen vond Jan van der Loo te mager. “Wij opteren meer voor de variant van 177.” 

Hij diende ook een voorstel in om van de Onderweg een fietspad te maken. Volgens hem hebben bewoners daar veel last van het toenemende aantal verkeersbewegingen.

Burgemeester Nieuwenhuis, die momenteel in zijn eentje het college vormt, veegde het voorstel resoluut van tafel. “Het lijkt me niet verstandig om maar één ontsluitingsweg te hebben voor ‘t Suyt.”

Meer berichten