Waddinxveen staat er momenteel financieel 'redelijk' voor. (foto: archief Hart van Holland)
Waddinxveen staat er momenteel financieel 'redelijk' voor. (foto: archief Hart van Holland)

Huishoudboekje gemeente oké, maar voorzichtigheid is geboden

Financieel 331 keer gelezen

Waddinxveen - Volgens burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis staat Waddinxveen er financieel redelijk goed voor, maar moet de gemeente voorzichtig blijven. In het persbericht van de gemeente dat is gekoppeld aan de presentatie van de begroting, staat dat er verschillende financiële uitdagingen zijn zoals de gevolgen van de coronacrisis die nu nog niet zijn in te schatten.

Desalniettemin is de begroting meerjarig structureel sluitend. Voor 2021 is er een positief saldo van 449.000 euro aflopend naar 209.000 euro positief in 2024. Wel wordt benadrukt door de gemeente dat het een momentopname is. 

Volgens Waddinxveen is voor een groot aantal gemeenten een structureel sluitende begroting niet meer haalbaar door allerlei beslissingen vanuit het Rijk, zoals het overhevelen van de jeugdzorg en de Wmo naar gemeenten. Dit heeft flinke negatieve gevolgen voor het huishoudboekje van gemeenten.

“Dit wordt ook nog eens versterkt door de herverdeling van het Gemeentefonds, oplopende kosten in het sociaal domein, en de invoering van de Omgevingswet en het Klimaatakkoord”, schrijft Waddinxveen. “Gemeenten dringen daarom aan op een aanpassing van de financiële verhoudingen met het Rijk. Ze willen uitzicht op een blijvende oplossing, het liefst nog van het huidige kabinet. Dat er in Waddinxveen in deze begroting geen sprake is van structurele tekorten, is in vergelijking met andere gemeenten eerder uitzondering dan regel. En dat kan ook zomaar veranderen.”

Investeringen
Door de gemeente onder aanvoering van burgemeester Nieuwenhuis, die het tijdelijk zonder wethouders moet stellen, is er toch nog financiële ruimte gevonden om een aantal investeringen te doen in 2021.

Zo gaat de gemeente aan de slag met de bouw van het gymnastieklokaal Park Triangel en de hybride hal bij sportpark De Sniep. Ook is er aandacht voor de prioriteiten uit de Duurzaamheidsvisie. Op 11 november neemt de gemeenteraad een besluit over de begroting.