Afbeelding
Foto: Pixabay

Ziekenhuizen in regio verdelen zorg coronapatiënten

Algemeen 434 keer gelezen

Waddinxveen/regio - In de regio’s Hollands Midden en Haaglanden neemt het aantal Covid-patiënten snel toe, met name op de verpleegafdelingen. Het regionaal coördinatiecentrum voor patiëntenspreiding van het Netwerk Acute Zorg West (NAZW) is druk bezig om waar mogelijk patiënten te verplaatsen naar ziekenhuizen binnen en buiten de regio. 

Ziekenhuizen zeggen er alles aan te doen om de zorg zo goed mogelijk te laten doorgaan. Dat lukt echter niet altijd. Vanwege de druk op de zorg moeten afspraken soms uitgesteld worden. In tegenstelling tot de eerste coronagolf ligt de druk nu vooral op de verpleegafdelingen (en minder op intensive care, red.). 

Dat komt doordat hier nu de meeste Covid-verdachte en -besmette patiënten liggen en doordat er, anders dan dit voorjaar, meer zorgmedewerkers uit voorzorg vanwege klachten tijdelijk niet werken, of zelf corona hebben.

De ziekenhuizen laten via een persbericht weten dat dit een enorme druk legt op de personeelscapaciteit op verpleegafdelingen. Door de stijging van het aantal Covid-patiënten wringt de situatie, zeker in de Randstad, op dit moment zodanig dat op korte termijn het aantal reguliere opnames in de kliniek minstens met 10 tot 20 procent moet worden afgeschaald, om de zorg aan Covid-patiënten te kunnen waarborgen.

De poliklinische zorg gaat vooralsnog gewoon door. Bij afschalen wordt rekening gehouden met de urgentie van de zorg, zodat absoluut noodzakelijke zorg doorgang kan vinden.

Voorbereiding
Om de reguliere zorg zoveel mogelijk in stand te houden, is het belangrijk dat patiënten naar andere regio’s in het land verplaatst kunnen worden. Ook een snellere uitstroom vanuit het ziekenhuis naar bijvoorbeeld de verpleeg-/thuiszorgsector is een mogelijkheid voor de komende periode.

Daarnaast bereiden de ziekenhuizen zich voor op een toename van ic-patiënten. Zij zijn volop bezig extra verpleegkundigen op te leiden voor het werken op de ic. Tijdens de opleiding zijn deze medewerkers niet beschikbaar voor hun eigen afdeling. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) is sinds 23 september operationeel om de patiëntenzorg tijdens de crisis zo effectief mogelijk te spreiden over heel Nederland. 

Opschaling van de capaciteit van zorgpersoneel en bedden in het hele land is noodzakelijk om de verwachte toestroom van patiënten op te kunnen vangen en zoveel mogelijk te voorkomen dat reguliere zorg wordt afgeschaald. Martin Schalij, voorzitter ROAZ regio West, roept iedereen op om zich echt aan de maatregelen te houden. “Het is een zorgelijke situatie waar we in zitten. We zien dat we bijna geen ruimte meer hebben om patiënten op te nemen.”