Erik van Heijst kreeg de versierselen opgespeld door zijn aanstaande vrouw Marjo.
Erik van Heijst kreeg de versierselen opgespeld door zijn aanstaande vrouw Marjo. Foto: Annette van den Berg

Eindelijk: de uitreiking van lintjes aan 9 vrijwillige brandweerlieden

Human Interest 580 keer gelezen

Waddinxveen - Een half jaar later dan gepland kregen negen mannen van de vrijwillige Regionale Brandweer Post in Waddinxveen zaterdagavond 3 oktober de lintjes opgespeld die horen bij hun onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis reikte de onderscheidingen uit in de Ontmoetingskerk.

Annette van den Berg

Het had in april een verrassing moeten zijn op het korpsfeest waarbij alle brandweerlieden en hun partners normaliter aanwezig zijn, maar corona gooide roet in het eten. De korpsavond en de uitreiking werden uitgesteld tot na de zomer. Wel werd de toekenning van de onderscheidingen bekendgemaakt. 

Maar ook nu, in oktober, kan het feest met het korps niet doorgaan. “Dat is jammer, want juist bij de brandweer is kameraadschap van belang”, vindt Nieuwenhuis. “Als je bij de brandweer gaat, moet je iets hebben met anderen en met de samenleving.” 

Nog langer wachten met het opspelden van de lintjes kon niet, de onderscheidingen moeten binnen een bepaalde termijn worden uitgereikt. Aangezien de coronaregels onlangs weer zijn aangescherpt, kregen de gedecoreerden de keuze om zonder kinderen het lintje in ontvangst te nemen of om de uitreiking over twee ‘shifts’ te verdelen. De ereleden kozen voor het laatste. Zonder de aanwezigheid van hun kinderen zou het niet kloppen. “Brandweerman kun je alleen zijn met de steun van het hele gezin, van je partner en van je kinderen”, legde Nieuwenhuis uit. 

Werk
Behalve binnen het gezin moet ook de werkkring begrijpen dat een brandweerman ieder moment zijn spullen kan laten vallen om naar de kazerne te snellen. Bij groenvoorziener Van Vliet is de vrijwillige brandweer een bekend fenomeen.

Henk van Vliet verdiende het lintje, omdat hij al 39 jaar brandweertaken combineert met het groenbedrijf. Ook gedecoreerden Erik Neven, Hans Dijkstra en Marco van Vliet werken bij dit bedrijf. Verder werden ook Arno van den Berg, Ronald Kersbergen, Michael den Ouden, Simon Versloot en ploegchef Erik van Heijst tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau benoemd. De 9 gedecoreerden hebben bij elkaar opgeteld ruim 262 jaar werk verzet voor de veiligheid in Waddinxveen.