Zus Nicole speldt het vergulde hefje op bij zus Tosca de Wit (links). Burgemeester Nieuwenhuis kijkt toe. (foto en tekst: Nicole Lamers)
Zus Nicole speldt het vergulde hefje op bij zus Tosca de Wit (links). Burgemeester Nieuwenhuis kijkt toe. (foto en tekst: Nicole Lamers)

Verguld hefje voor Tosca de Wit

Algemeen 908 keer gelezen

Waddinxveen - Ze was een jaar of drie toen ze voor het eerst op de latten stond. Afgelopen maandag, 21 september, kreeg de 26-jarige Tosca de Wit uit handen van burgemeester Nieuwenhuis het vergulde hefje uitgereikt voor het behalen van het Nederlands kampioenschap langlaufen begin dit jaar. In verband met corona werd het hefje opgespeld door haar zus, eveneens een fanatieke langlaufer, Nicole de Wit (23).

Het is alweer even geleden dat de Nederlandse kampioenschappen langlaufen werden gehouden tijdens het Noords festival in St. Ullrich am Pillersee in Oostenrijk; van 25 januari tot en met 1 februari dit jaar. Tosca werd toen eerste op de 10 km klassiek en 25 km marathon. Ze werd tweede op 7,5 km vrije stijl.

Als ze samen met haar vader, moeder en zus in het gemeentehuis wordt ontvangen, maakt Nieuwenhuis het bruggetje dat hij de sportwethouder vervangt doordat het college onlangs is gevallen en dat Tosca vast ook veel ervaring heeft met vallen.

Enthousiast vertelt de Waddinxveense waar haar passie vandaan komt en dat het langlaufen haar met de paplepel is ingegoten. "Maar we hebben ze nooit gedwongen, het was nooit een kwestie van moeten", zegt pa De Wit er direct achteraan. Maar dat ze er best wel wat voor over heeft gehad, zal Tosca de Wit niet ontkennen. "Al voelde dat niet zo, mijn sport was ook mijn sociale leven. En er is gewoon niets mooiers dan dat het licht vriest, de zon schijnt, je in de bergen bent en op die latten staat."

Of er veel concurrentie is tussen de zussen, wilde Nieuwenhuis weten. "Nee, ik heb liever dat mijn zus wint, dan een vreemde. Uiteraard win ik nog het liefst zelf, maar we hebben elkaar nooit dwarsgezeten, eerder hielpen we elkaar door tijdens een wedstrijd te vertellen wie we al gepasseerd waren en wie dan nog in de race zaten."
Ze hebben ook allebei prijzen gewonnen. "Tosca is technisch wat sterker en Nicole heeft een beter uithoudingsvermogen", zegt pa. "En Nicole is ook wel sterker", vult Tosca aan. "Mooi, dat jullie allebei je eigen sterke kantje hebben", concludeert Nieuwenhuis.

Tosca ontving nu het vergulde hefje, omdat zij in 2013 al een zilveren hefje heeft ontvangen voor haar sportprestaties. De uitreiking was al eerder gepland, maar is door corona uitgesteld.