Zwaar vuurwerk wordt niet meer getolereerd in Waddinxveen.
Zwaar vuurwerk wordt niet meer getolereerd in Waddinxveen. Foto: archief

Waddinxveen doet zwaar vuurwerk definitief in de ban

Algemeen 559 keer gelezen

Waddinxveen – Vijf van de zes partijen in de gemeenteraad gingen tijdens de commissievergadering op woensdagavond 16 september mee met het voorstel van burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis om een gedeeltelijk vuurwerkverbod in te stellen. Zwaar, illegaal vuurwerk en vuurpijlen zijn bij de komende viering van oud en nieuw verboden. Ook komen er ‘vrijwillige vuurwerkvrije zones’.

Door Erik van Leeuwen

De fractie van PvdA/GroenLinks bleef bij haar standpunt: een algeheel vuurwerkverbod. De burgemeester is echter van mening dat zo’n verbod niet te handhaven is, mede omdat de buurgemeenten eerder al kozen voor een gedeeltelijk verbod. “Het zou veel onduidelijkheid scheppen.” 

Hij kreeg bijval van Jannes Berghout (PCW) en VVD-fractieadviseur Bart Wiekart, die van mening zijn dat de handhaafbaarheid en geloofwaardigheid van de gemeente in geding zijn. “Als je voor een algeheel verbod kiest, moet dat ook door boa’s en politie worden gehandhaafd. Dat lijkt mij een moeilijk verhaal. Als gemeente zet je daarmee je geloofwaardigheid op het spel”, liet Jannes Berghout weten. 

Hij wees bovendien op het feit dat een algeheel verbod een klap zou zijn voor de winkeliers die vuurwerk verkopen. “Die zouden geen geld meer verdienen en hun omzet zien verdwijnen.”

Nieuwenhuis gaf ook verheldering over hoe hij de vrijwillige vuurwerkvrije zones ziet. Inwoners kunnen een aanvraag doen als er voldoende draagvlak is in een wijk of in de straat waar zij wonen. “Zo’n zone moet gesteund worden door 65/70 procent van de inwoners.” 

Waddinxveen kende de afgelopen jaren één vuurwerkvrije zone: bij kinderboerderij Dierendal (in verband met de aanwezigheid van dieren, red.). “Maar dat was een verplichte vuurwerkvrije zone”, verduidelijkte Nieuwenhuis. “Dat is anders dan de vrijwillige zones waar we nu over praten. De status van zo’n zone wordt overigens hetzelfde als er door het college een besluit over is genomen. Er komen borden te staan dat het verboden is in die gebieden vuurwerk af te steken. Daar zal de politie op controleren.” 

Nieuwenhuis zei niet te verwachten dat Waddinxveen met vuurwerkvrije zones wordt ‘overstroomd’. “Is dat wel het geval dan is dat een duidelijk signaal van inwoners dat we moeten groeien naar een algeheel verbod.” 

De burgemeester liet de mogelijkheid voor zo’n algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk nog open. “We gaan nu eerst experimenteren en in januari evalueren. En laten we hopen dat de ongeregeldheden van het afgelopen jaar eenmalig waren.”