Een ‘normaal’ beeld uit de derby: Be Fair heeft de bal en ASW loopt er achteraan. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Kat- en muisspel in bekerderby

Sport 1.126 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen – Geef het volk brood en spelen en ze komen massaal op de been. De bekerderby tussen ASW en Be Fair trok honderden nieuwsgierigen naar sportpark De Sniep. Van een wedstrijd was echter geen sprake. Na een wervelwind van Be Fair-kant was het na 45 minuten al 0-7 om uiteindelijk op 1-8 te eindigen.

De spandoeken waren stoer. ‘This is ASW-terrority’ was de tekst op één van de drie doeken die achter de twee doelen hing. Waar twee van de drie sneuvelden – ze werden een kopje kleiner gemaakt door de Be Fair Ultra’s – mocht dat doek blijven hangen. Ook de meest fanatieke fans van de bezoekende partij zagen er het cynisme wel van in.
De wedstrijd was geen moment een echte wedstrijd. Daarvoor was de thuisploeg te veel onder de indruk van de ambiance. Waar ASW normaal zijn thuiswedstrijden speelt voor wat ouders en vriendinnen (maximaal 50), stonden nu honderden mensen langs de lijn. Het leek wel of de spanning bij de ASW-spelers in de benen sloeg. “Dit was voor het merendeel van de ploeg een nieuwe ervaring. Er zijn ineens heel veel ogen op je gericht en iedereen praat al dagen over deze wedstrijd. Dat alles bij elkaar was te veel om goed te verwerken”, zei ASW-trainer Justin Sterk.
Be Fair-trainer Bert de Best vond dat ASW met een ‘hele verkeerde mindset’ aan de wedstrijd was begonnen. “Ze wilden ons het voetballen onmogelijk maken en vergaten daarbij zelf te voetballen.”

Pittig was de beginfase met een overtreding van Ewout Haagsman op Geert Koren. Haagsman kreeg geel. “Ewout is helemaal geen schopper. Hij was gewoon te laat”, aldus Sterk, die na afloop zei zich te hebben geërgerd aan het gegil en gekerm van spelers van Be Fair. “Bij het minste of geringste schreeuwden ze moord en brand. Die nummer 6 lag meer dan dat hij stond. Daarin kun je zien dat ze veel meer ervaring hebben dan wij, los van het feit dat Be Fair veel meer kwaliteiten bezit. Ze bespelen de scheidsrechter slim. Ik heb in de rust gezegd: neem daar een voorbeeld aan.”
Na de openingstreffer van Houdaifa El Harti in de elfde minuut ontstond een kat-en-muisspel, waarbij de bezoekers duidelijk uit waren op een vernedering van de buren. Doelpunten van Luca Janzen (tweemaal) en Bas van der Lugt zorgden ervoor dat het na een half uur al 0-4 was. ASW hield het daarna tien minuten droog, maar in de laatste zes minuten voor rust tilden El Harti, Lennart Kok en weer Janzen de score naar 0-7. “Ik vond ons helemaal niet goed spelen”, zei De Best. “We liepen telkens uit onze positie. Ik had het gevoel dat iedereen zich zo nodig moest bewijzen.”
De tweede helft maakte de oefenmeester niet vrolijker. Be Fair besloot twee tempootjes terug te schakelen en ASW slaagde er nog steeds niet in langer dan tien seconden de bal in de ploeg te houden. Na tien minuten was het verlangen naar het slotsignaal al groot. Tekenend waren de twee treffers. De 0-8 kwam op naam van Pepijn de Pagter, die de bal door keeper Thijmen Barendse tegen zich kreeg aangespeeld. De 1-8 was wellicht nóg kolderieker: een gruwelijk misverstand in de Be Fair-verdediging leidde tot een eigen goal en eretreffer van ASW: 1-8.