Logo hartvanwaddinxveen.nl
burgemeester Nieuwenhuis. (foto archief Hart van Holland)
burgemeester Nieuwenhuis. (foto archief Hart van Holland) (Foto: )
Val van college

Burgemeester Nieuwenhuis mag het even alleen doen

  •   keer gelezen

Waddinxveen - Door de wethouderscrisis in Waddinxveen is burgemeester Nieuwenhuis de enige die nog het college vertegenwoordigt. Zolang er minder dan twee wethouders zijn, staat hij volgens de Gemeentewet aan het roer. 

Dat heeft hij per brief laten weten aan de raad en ook aan de commissaris van de Koning. Het langstzittende lid van de raad, in het geval van Waddinxveen is dat Raymond Boer (VVD) maar die heeft vorige week om privéredenen het stokje van fractievoorzitter doorgegeven aan Andrea van der Ploeg, krijgt voorlopig de rol van loco-burgemeester toebedeeld. 

Martin Kraaijestein die officieel nog een maand in functie is als wethouder, heeft geen beslissingsbevoegdheid meer en mag de gemeente ook niet meer vertegenwoordigen bij vergaderingen. Nieuwenhuis heeft in de brief op een rijtje gezet voor welke zaken de besluitvorming gewoon doorgaat. 

Dat zijn zaken die niet uitgesteld kunnen worden zoals de begroting en issues waarop meteen gereageerd moet worden zoals corona-gerelateerde zaken en die met de openbare orde van doen hebben. Na het spoeddebat van vanavond, maandag 14 september over de vraag ‘hoe nu verder’, zal de griffie alle fractievoorzitters uitnodigen om te praten over de vervolgstappen.

Meer berichten