Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto:
Val van college

‘Kraaijestein heeft scheve schaats gereden’

  •   keer gelezen

Waddinxveen – D66, VVD en Weerbaar Waddinxveen vinden wethouder Martin Kraaijestein schuldig aan het klappen van het college. Tegelijkertijd verwijten de drie PvdA/GroenLinks slappe knieën te hebben. “U zegt dat het goed is dat het college vertrekt, maar voor Waddinxveen is dit heel slecht. Voordat er een nieuw college zit, zijn we een paar maanden verder”, aldus D66-fractievoorzitter Albert Grooten.

Grooten was zeer uitgesproken over de rol van Martin Kraaijestein in de Waddinxveense wethouderscrisis. “Dat u uw ontslag indiende is tot daaraan toe, maar de persoonlijke aanval op wethouder Atzema is ongehoord en ongepast. Zoiets doe je niet. Ik had u hoog zitten, maar u heeft nu een scheve schaats gereden.”

College functioneerde goed
De drie coalitiepartijen vinden het onbegrijpelijk dat PvdA/GroenLinks van een wethouderscrisis een collegecrisis heeft gemaakt. “Het college functioneerde goed. Er zijn veel plannen uit het coalitieakkoord uitgevoerd of in uitvoering. Daar zet u nu in één keer een streep doorheen”, reageerde de kersverse VVD-fractievoorzitter Andrea van de Ploeg. “Dit heeft niets te maken met de coalitie.” Sylvia Vink, fractievoorzitter van Weerbaar Waddinxveen, somde een lange lijst van gerealiseerde punten van het college op. Ook wees ze naar de nog niet uitgevoerde plannen. “Het valt mij op dat die punten binnen de portefeuille van wethouder Kraaijestein vallen.”

De drie coalitiepartijen richtten hun pijlen ook op de fractie van de PvdA/GroenLinks. “U wist al een week dat er problemen waren en u heeft geen moeite gedaan om de andere coalitiepartijen te informeren”, zei Vink. “Meningsverschillen in een college zijn er om opgelost te worden”, vond Van de Ploeg.

Mikpunt 
Dat was ook de mening van wethouder Gezina Atzema die het mikpunt was van de kritiek door Kraaijestein. “Ik heb altijd open gestaan voor gesprekken. Ja, onze portefeuilles haakten in elkaar, maar met praten kom je tot een oplossing.” Volgens Atzema was dat lastig met Kraaijestein. “Hij kan heel intimiderend zijn en gebruikt daarbij ook krachttermen.”

“U heeft uw zin niet gekregen en dan moet het hele college maar weg”, sneerde Vink naar Kraaijestein. “Dat is niet erg sjiek. Op mij komt het over als ‘ik geen lollie, dan de rest ook geen lollie'."

De partijen betreurden het einde van dit college, dat tot stand kwam na een jarenlange machtsperiode van de PCW. Grooten: “We waren heel goed bezig. Het begin was wat onwennig wat logisch was met onervaren wethouders die ingewerkt moesten worden. We waren goed op stoom”, aldus Grooten. Vink: “Zeer spijtig dat we dat niet kunnen afmaken.”

Meer berichten