Logo hartvanwaddinxveen.nl
Trots kijkt de eerste kinderburgemeester van Waddinxveen in de camera als zij haar ambtsketen krijgt omgehangen door burgemeester Nieuwenhuis.
Trots kijkt de eerste kinderburgemeester van Waddinxveen in de camera als zij haar ambtsketen krijgt omgehangen door burgemeester Nieuwenhuis. (Foto: Annette van den Berg)

Liva (11) krijgt eindelijk ambtsketen omgehangen

  •   keer gelezen

Waddinxveen – De eerste kinderburgemeester, Liva van Steensel, heeft haar maidenspeech erop zitten. Maandagavond 7 september werd ze geïnstalleerd en hield de elfjarige politica-in-spe haar eerste toespraak vanachter het spreekgestoelte in de raadszaal, waar familie, vriendinnen en raadsleden aanwezig waren.

Door Annette van den Berg

In juli wist Liva uit groep 8 van de Rehobothschool al dat zij de kinderburgemeester werd, maar maandagavond werd ze pas officieel geïnstalleerd. Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis hing haar de ambtsketting om. Volgens hem is die mooier en eigentijdser dan de zijne. Sieradenontwerper Sylvia Best uit Waddinxveen graveerde onder andere de brug en de wokkels op de ketting. Volgend jaar na haar ambtsperiode mag Liva de ketting houden als aandenken.

Eens in de twee weken hebben de twee burgemeesters van Waddinxveen een afspraak. Nieuwenhuis vindt het belangrijk dat de functie van kinderburgemeester meer is dan het maken van een maandelijks praatje met een foto. “We willen wat dieper gaan om kinderen te betrekken bij wat er leeft in Waddinxveen en wat democratie betekent.” Samen met Liva wil hij erachter komen hoe de functie van kinderburgemeester inhoud kan krijgen en hoe kinderen betrokken kunnen worden bij de politiek.

Politiek bewustzijn
De kersverse kinderburgemeester heeft al wat ideeën verzameld in haar klas en bij haar voetbalclub. Iedereen kan de kinderburgemeester bereiken via het speciale mailadres kinderburgemeester@waddinxveen.nl. Op school is naast het lokaal van groep 8 een hoekje ingericht voor de kinderburgemeester waar ook een ideeënbus staat.

Liva is niet de enige met politieke aspiraties in haar klas; vijf van de vijftien kandidaten voor haar functie zitten nu in groep 8 van de Rehobothschool. “Daar zijn we trots op en het is helemaal leuk nu Liva burgemeester is geworden. De anderen zullen zeker met haar meedenken", zegt juf Clara Kagchelland. Ze vindt het belangrijk om de kinderen politiek bewustzijn bij te brengen.

Bij Liva thuis zijn ze niet zo bezig met politiek. “Wij hebben meer met sport.” Vader Leen vindt wel dat de functie van kinderburgemeester zijn dochter op het lijf is geschreven. “Ze zit altijd vol ideeën en weet wat ze wil. Ze heeft een sterke mening. Doorzetten is goed, maar met drammen kom je er niet. Dit is goed voor haar ontwikkeling." 

De kinderburgemeester krijgt het druk. Niet alleen de burgemeester wil met haar afspreken, maar ook raadsleden. Nu is het echter eerst tijd voor een interview met de plaatselijke omroep RTW.

Meer berichten