Logo hartvanwaddinxveen.nl
Het huisje bij de hefbrug in Waddinxveen.
Het huisje bij de hefbrug in Waddinxveen. (Foto: archief HvH)

Waddinxveens brugwachtershuisje krijgt nieuwe bestemming

  •   keer gelezen

Waddinxveen/Boskoop - De provincie Zuid-Holland wil 23 brugwachtershuisjes, ook die in Waddinxveen en in Boskoop, een nieuwe bestemming geven.

De huisjes worden niet meer gebruikt doordat steeds meer bruggen op afstand worden bediend. Ze worden vanaf nu door de provincie geschikt gemaakt voor een nieuwe rol. Overigens blijft de provincie wel eigenaar van de huisjes, Stichting Brugwachtershuisjes gaat over de exploitatie en bepaalt wie of wat erin komt.

Het brugwachtershuisje bij de Oude Tolbrug in Voorburg is het eerste pandje uit de reeks dat onlangs is opgeknapt en door de Stichting Brugwachtershuisjes wordt verhuurd. 

Wat er in Waddinxveen gaat komen, is nog niet bekend. Volgens projectleider Frank Moerman van de Stichting Brugwachtershuisjes is het streven om de huisjes weer nieuw leven in te blazen, om te voorkomen dat ze bijvoorbeeld alleen nog als opslagruimte worden gebruikt. "Dat is zonde." 

Erfgoed
De brugwachtershuisjes zijn volgens de stichting een belangrijk element binnen de erfgoedlijn Trekvaarten. Eeuwenlang waren de historische trekvaarten de belangrijkste manier van vervoer; van goederen maar ook van mensen. De trekvaarten zijn van belang geweest voor de economische ontwikkeling van oude Hollandse steden.

Volgens de stichting is de overdracht van 23 brugwachtershuisjes uniek in Nederland.

Meer berichten