Afbeelding
Foto: archief HvH

Gemeenten starten meldpunt zorgfraude: 'Extra ogen en oren nodig'

Algemeen 222 keer gelezen

Regio - Wie vermoedt dat er onjuist gebruik wordt gemaakt van persoonsgebonden budget of zorg in natura, kan dat sinds vorige week doorgeven bij een meldpunt op de website van de gemeente. "Omdat wij niet alles kunnen zien en controleren, dragen meldingen bij aan een betere besteding van het zorggeld", zegt toezichthouder Liesbeth Zaat.

Huishoudelijke hulp voor ouderen. Begeleiding, therapie en logeeropvang voor kinderen en jongeren. Vervoer naar de dagbesteding. Voor het aanvragen van deze soorten zorg en begeleiding kunnen inwoners terecht bij de gemeente.

Het nieuwe meldpunt ‘vermoeden zorgfraude’ moet gemeenten gaan helpen om oneerlijk gebruik door inwoners of zorgaanbieders tegen te gaan. “Wij hebben extra ogen en oren nodig om te zien dat het geld goed wordt besteed”, legt de Goudse wethouder Corine Dijkstra uit. “Ik heb groot vertrouwen in het grootste deel van onze zorgaanbieders en zorggebruikers”, benadrukt ze. “Maar het komt helaas ook voor dat zorggeld onrechtmatig wordt besteed, zo blijkt onder andere uit onderzoek van het landelijke Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ). Ik kan en wil dat niet voor mijn verantwoording nemen."

Het meldpunt is ingericht voor inwoners, zorgaanbieders, verwijzers en scholen in Zuidplas, Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda en de Krimpenerwaard. 

Volgens Zaat is niet al het onjuiste gebruik van geld meteen fraude. "Het kan ook gaan om een fout die hersteld kan worden.” Mogelijke situaties die kunnen wijzen op zorgfraude zijn onder andere het leveren van méér zorg dan nodig is, of het laten betalen van zorg die niet geleverd is.

Ook gemeenten in andere regio’s beschikken over zo'n meldpunt. Het samenbrengen van die informatie maakt een landelijke aanpak mogelijk. In de regio Midden-Holland worden de meldingen behandeld door een speciale toezichthouder Wmo/jeugdwet. Wethouder Dijkstra is blij met de komst van het meldpunt: “Het oneerlijk besteden van zorggeld is een vorm van onrecht waar de cliënten, de inwoners van onze regio, de dupe van zijn.”