Afbeelding
Foto: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Beduidend minder Amerikaanse rivierkreeften in Schieland dan in Krimpenerwaard

Algemeen 263 keer gelezen

Regio - In de hele Krimpenerwaard komen Amerikaanse rivierkreeften voor. Dat blijkt uit voorlopig onderzoek van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. In Schieland is het beeld anders. Daar trof het waterschap beduidend lagere aantallen kreeften aan, op slechts één derde van de ongeveer honderd onderzoeklocaties.

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is dit jaar gestart met het in kaart brengen van rivierkreeften in het beheergebied (waar een deel van Waddinxveen onder valt). Het gaat om een meerjarig onderzoek naar de uitheemse soort die voor overlast zorgt en problemen veroorzaakt voor de waterkwaliteit. Vanwege de negatieve invloed van deze kreeften op het watersysteem blijft het waterschap de dieren de komende jaren volgen.

Dat in het Schielandse deel van het beheergebied op veel minder locaties rivierkreeften zijn aangetroffen, geeft te denken. Hoogheemraad Agnes van Zoelen: “Het is de vraag of dit komt doordat de kreeften Schieland nog niet hebben gekoloniseerd, of dat het gebied minder geschikt is als leefgebied voor deze uitheemse soort. Door het onderzoek de komende jaren te herhalen, krijgen we hierover meer duidelijkheid. Dat geeft vervolgens aanknopingspunten voor mogelijke maatregelen.”