Jeroen van Iperen (l) viert met Durk van der Haar een gescoord punt.
Jeroen van Iperen (l) viert met Durk van der Haar een gescoord punt. Foto: Erik van Leeuwen

Eigen zand kietelt Jeroen van Iperen

Sport 932 keer gelezen

BEACHVOLLEYBAL
Waddinxveen – Het beachvolleybalseizoen was kort, maar kende zondag in elk geval een mooi slot voor Timios Beach. Jeroen van Iperen, lid van Timios Beach, haalde in het eerste divisietoernooi dat de club op de beachvolleyvelden op sportpark De Sniep mocht organiseren, knap de finale.

Erik van Leeuwen

Samen met Durk van der Haar groeide Van Iperen in het toernooi. Na de poulefase pakte het duo van het Wateringse VELO de winst in de kwartfinale en halve finale. In de eindstrijd leken Van der Haar en Van Iperen door te gaan met stunten, want de eerste set werd gewonnen. 

Daarna sloegen de ervaren Eric Jan Rothfusz en Jeroen van Zwieten hard terug. In de beslissende derde set eiste de zware wedstrijden hun tol bij Van der Haar en Van Iperen, die als vijfde geplaatst waren en daarom met de tweede plaats boven verwachting presteerden. “Ik ben natuurlijk extra gemotiveerd om hier het beste van onszelf te laten zien”, zei Waddinxvener Van Iperen, die tot een paar jaar geleden ook in de zaal voor Timios speelde. “Het is dan extra mooi dat het ook lukt. Het maakt het seizoen wel een beetje goed.”

Van Iperen en Van der Haar nemen de behaalde punten in Waddinxveen mee naar volgend seizoen voor de nationale ranking. Het duo is ambitieus en wil graag hogerop. Van Iperen heeft voor zichzelf al een route uitgestippeld. “Ik ben een paar jaar geleden begonnen in de derde divisie en ben in de tweede divisie met Durk gaan spelen. We vullen elkaar goed aan en kunnen nog wel wat stapjes maken, al moet de meeste progressie van mijn kant komen. Durk is 28, ik 23.”

Na een paar jaar samen investeren is het duo intussen in de Nederlandse subtop beland. Het grote doel is de eredivisie, al houdt Van Iperen ook oog voor waar het volgens hem vooral om gaat: plezier hebben. “De druk van het willen en moeten winnen mag niet ten koste gaan van onze spelvreugde. Dat houden we goed in de gaten.”

33
Vorige week ontbraken Van Iperen, bij VELO in de zaal spelend in de diagonaal, en zijn compaan op het NK. De eerste 32 koppels van de ranking mochten opdraven. “Wij stonden 33ste. Ja, dat was wel sneu”, lachte Van Iperen als een boer met kiespijn. De frustratie van het gemiste NK spoelde hij weg op bekend Waddinxveens terrein, waar hij zo ongeveer elke zandkorrel kent. “We trainen hier in de zomer altijd op donderdag. Gewoon tussen de recreanten.”

Timios was minstens zo blij met het toernooiverloop. “Toch nog een beetje een bevredigend einde van het beachseizoen”, vond toernooiorganisator Ronald de Rooij. Timios had zich bij de NeVoBo ingeschreven voor de organisatie van acht toernooien in diverse categorieën, maar kreeg uiteindelijk één toernooi. “Er is door corona weinig van het seizoen overgebleven. Misschien dat dertig procent van de toernooien is gespeeld en ook nog eens in aangepaste vorm.”

Niet eerder was Timios Beach gastheer van de eerste divisie. “Normaal komen we daar niet voor in aanmerking, maar de bond heeft z’n eisen wat versoepeld.”