Hennie Kaelen en Diana Verbeek van Mourik deden een jaar geleden mee aan de Camino-nabestaandengroep.
Hennie Kaelen en Diana Verbeek van Mourik deden een jaar geleden mee aan de Camino-nabestaandengroep. Foto: Myriam Dijck

Het leven weer oppakken na verlies

Algemeen 330 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – “Soms voelt het alsof je gek wordt”, vertelt Hennie Kaelen over haar rouwproces, toen ze haar man was verloren in 2017. Na een tijd lang ‘diep in de put’ te hebben gezeten ging ze op aanraden van haar huisarts naar een nabestaandengroep. “Het was moeilijk om die stap te zetten, maar uiteindelijk vond ik het jammer toen het was afgelopen.”

Door Myriam Dijck

Kaelen was er vooral bang voor dat de bijeenkomsten één en al droevenis zouden zijn. Na een jaar van wikken en wegen besloot ze in september 2019 toch bij inloophuis Camino in Nieuwerkerk binnen te stappen.

“Je wilt alles aanpakken om je beter te voelen. Het verdriet gaat er niet van weg, maar het heeft mij wel geholpen mijn leven weer op te pakken.”

Begrijpen
Voor Kaelen zat de waarde er vooral in dat ze een luisterend oor vond en begrip voor de gevoelens en gedachten die spelen na de dood van een naaste. “Je denkt en doet soms hele rare dingen. Als ik dat dan aan een vriendin vertelde was ze heel lief, maar ze snapte het toch niet echt. Bij de nabestaandengroep begrijpen mensen wat je zegt.”

Volgens Dineke Schrijver, die de nabestaandenbijeenkomsten van Camino begeleidt, speelt dit bij veel mensen die een dierbare zijn verloren, net als het gevoel dat de tijd stilstaat of mensen die juist het verlies ontkennen.

“In de westerse wereld is weinig ruimte voor negatieve gevoelens, maar voor het rouwproces is het belangrijk om hiermee in contact te komen, met die diepere laag in jezelf. Door lotgenoten te ontmoeten en met hen te praten, ontdek je dat het heel normaal is om heftige en tegenstrijdige emoties te ervaren.”

Rouwtaken
Schrijver ziet dat mensen vanwege omstandigheden vaak niet aan rouwen toe komen. "Veel mensen vinden het moeilijk om toe te geven dat ze hulp nodig hebben en doen zich sterker voor dan ze zich voelen."

Tijdens de bijeenkomsten worden daarom onder begeleiding de verschillende ‘rouwtaken’ besproken; de fases van rouw die mensen doorlopen. Daarnaast delen de deelnemers hun ervaringen, vaak door te praten, te luisteren en soms met een creatieve opdracht. 

Ze vervolgt: "Tijdens de bijeenkomsten kun je gewoon zijn wie je bent. Ik kijk hoe iedereen erbij zit en soms zie ik dat iemand er alleen wil zijn, en soms heeft iemand juist de behoefte iets te vertellen. Daar krijgt iedereen de ruimte voor."

Gelachen
Ook Diana Verbeek van Mourik deed vorig jaar mee aan de nabestaandengroep. In 2019 verloor ze haar man. “Ik had erg de behoefte om met lotgenoten te praten, omdat ik niemand ken die zoiets heeft meegemaakt.”

Ze kijkt met veel tevredenheid terug op de bijeenkomsten. “Het was heel mooi; het gevoel van herkenning en het samenzijn. Daarnaast werd er ook gewoon veel gelachen. Met de koffie en koekjes op tafel, was het eigenlijk ook vaak heel gezellig.”

Begeleider Schrijver benadrukt dat het rouwproces voor iedereen uniek is. De nabestaandengroep is daarom niet voor iedereen de juiste weg. “Kom vooral naar de kennismakingsbijeenkomst om te kijken of het goed voelt. Het delen van ervaringen staat centraal, maar niks hoeft.”

Kennismaking
De nieuwe nabestaandengroep start op 17 september met een gratis, vrijblijvende kennismakingsbijeenkomst vanaf 9.30 uur bij Camino in Nieuwerkerk. Daarna volgen zeven bijeenkomsten, elke twee weken. Een groep telt ongeveer 10 personen, de totale kosten zijn 25 euro.

Voor meer informatie: Dineke Schrijver, 06 12 67 94 87 of e-mail ds50@me.com.