Sommige inwoners, zoals Ruud Vink uit Waddinxveen, hebben hun tuin bewust 'vergroend'
Sommige inwoners, zoals Ruud Vink uit Waddinxveen, hebben hun tuin bewust 'vergroend' Foto: Ruud Vink

Vattenfall: 'Huishoudens in Zuid-Holland minst duurzaam'

Algemeen 318 keer gelezen

Amsterdam - Op basis van de Duurzaamheidsindex voor Nederlandse Gemeenten blijken huishoudens in Zuid-Holland het minst duurzaam van Nederland te zijn. Tot deze conclusie komt het energiebedrijf Vattenfall in een persbericht dat donderdag 27 augustus werd gepubliceerd. Vattenfall stelde de index samen op basis van de meest recente data van Rijkswaterstaat, het Centraal Bureau voor de Statistiek en Cobra Groeninzicht.

In de Duurzaamheidsindex wordt per gemeente gekeken naar het aantal zonnepanelen, het aantal subsidieaanvragen op het gebied van duurzame energie en de mate van verstening. Zuid-Holland komt volgens het energiebedrijf als minst duurzame provincie uit de bus.

Huishoudens doen het in deze regio, waar ook Waddinxveen onder valt, wat duurzaamheid betreft 90 procent minder goed dan het landelijk gemiddelde. Wel zijn er grote lokale verschillen binnen de provincie. 

Op landelijk niveau, zouden Zuid-Hollandse huishoudens relatief gezien het minst vaak zonnepanelen op hun dak hebben, beweert het energiebedrijf. In totaal heeft ‘slechts’ 5,6 procent van de huishoudens geïnvesteerd in zonne-energie. Het Nederlandse gemiddelde is met 9 procent beduidend hoger.

De relatief grote mate van hoogbouw is, volgens Vattenfall,  mogelijk een verklaring voor deze bevinding. Ook is er in veel steden sprake van een Rijksbeschermd stadsgezicht. Voor het plaatsen van zonnepanelen is dan vaak een omgevingsvergunning nodig. 

Wel groen
Zuid-Holland is daarentegen relatief gezien wel weer een groene provincie. Zuid-Hollandse tuinen zijn namelijk voor ‘slechts’ 35 procent versteend; dit is minder dan het landelijke gemiddelde van 39,8 procent. Verstening van tuinen is, met oog op duurzaamheid en milieu, ongunstig. In Nederland spant Flevoland de kroon met een versteningsgraad van 63 procent.