Carlijn Hoogeveen en twee van de therapiehonden die zij een keer per week ziet.
Carlijn Hoogeveen en twee van de therapiehonden die zij een keer per week ziet. Foto: pr

Carlijn (17): 'Met een eigen hond hoef ik deze strijd niet alleen te voeren'

Human Interest 678 keer gelezen

Waddinxveen - In nog geen zes weken tijd lukte het Carlijn Hoogeveen en haar vader Dico Hoogeveen uit Waddinxveen om bijna 20.000 euro bij elkaar te verzamelen voor de aanschaf van een hulphond. Ze zijn er nog niet, maar Carlijn ziet weer toekomst: "Ik heb nooit eerder op deze manier gevoeld dat ik wil leven."

Door Judith Rikken

De zeventienjarige Waddinxveense is moe. Moe van het strijden tegen anorexia en boulimia nervosa, borderline persoonlijkheidsstoornis en een posttraumatische stressstoornis. Sinds 2013 zag ze vele ziekenhuizen, klinieken en jeugdinstellingen van binnen. 

"Ik heb veel behandelingen gehad, die steeds maar kortdurend aansloegen. Daardoor viel de hoop dat ik ooit beter zal worden weg. Tot ik in aanraking kwam met hondentherapie. Ik heb daar zo'n goed gevoel over dat ik denk dat dit het misschien wel is."

Met de therapiehonden die ze een keer per week ziet, aan haar zijde, is Carlijn minder kwetsbaar. "Er zijn plekken waarmee ik veel moeite heb. De basisschool waarop ik heb gezeten bijvoorbeeld, omdat ik daar veel ben gepest. Laatst kwam ik erlangs met de honden en realiseerde ik me: ik heb helemaal niks gevoeld."

Eigen traject
Behalve 'pure ontspanning' is haar wekelijkse wandeling met de honden voorbereiding op een eigen golden retriever-pup, die ze over enkele weken of maanden hoopt te gaan uitzoeken. "Het is voorpret op mijn eigen traject", zegt ze.

Niet alleen wil ze een hulphond die haar in het dagelijks leven tot steun kan zijn, bijvoorbeeld door haar wakker te maken bij nachtmerries en door mee naar binnen te gaan op plekken waar ze niet alleen durft te komen, zoals supermarkten, klinieken en school. 

"Ik wil heel graag een pup, waarmee ik vanaf het begin een band kan opbouwen, en ik wil de verantwoordelijkheid op me nemen voor de opleiding tot hulphond. Dat is een pittig traject van twee jaar, maar ik kan me niet herinneren dat iets me ooit zo hoopvol heeft gemaakt en me het gevoel heeft gegeven dat ik wil leven. Met een eigen hond hoef ik mijn strijd niet alleen te voeren."

Voor de opleiding van de hond is nog een paar duizend euro nodig. Donaties zijn welkom bij D.J. Hoogeveen, NL19 ABNA 062 19 58 689 o.v.v. ‘donatie hulphond Carlijn’.