Quesnel Spijker is blij met aanvoerder en doelpuntenmaker Ewout Haagsman.
Quesnel Spijker is blij met aanvoerder en doelpuntenmaker Ewout Haagsman. Foto: Erik van Leeuwen

ASW: oefenzege van grote betekenis

Sport 1.088 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen – Overwinningen in oefenwedstrijden zijn meestal een monster zonder waarde, maar de 2-1 zege – doelpunten Michael de Zwart en Ewout Haagsman - die ASW zaterdag boekte op Alphense Boys had een grotere betekenis. In de wederopbouw een ‘boost’ volgens voorzitter Gé Smakman en hoofdtrainer Justin Sterk.

Door Erik van Leeuwen

De temperatuur op het kunstgrasveld steeg zaterdag naar 33 graden, maar dat weerhield ASW er niet van vooral in de tweede helft flink gas te geven. Alphense Boys, net als de Waddinxveners komend seizoen in de vierde klasse, kwam er niet meer aan te pas. “Er zat na rust duidelijk meer gif in de ploeg.” 

Het beviel Sterk wel wat hij op het veld zag. “In de eerste helft was het wat tam. We zijn als trainers ook op zoek naar de balans. Je wilt iedereen laten spelen, maar het liefst met twee teams die ongeveer even sterk zijn.”

Na bewust een jaar reserveklasse is ASW terug op standaardniveau en trainers Sterk en Rick van Wijk kunnen met derde trainer Marco van Zeeland beschikken over een ruime selectie. Ruim veertig namen staan op papier. “Het begint met kwantiteit”, weet Sterk.

Vorig seizoen maakte ASW een begin met het project om het selectievoetbal nieuw leven in te blazen. Gaandeweg sloten meer spelers aan, nieuwsgierig geworden na enthousiaste verhalen van hun voetbalvrienden die al bij de fusieclub speelden.
Inmiddels is er een stevige basis voor selectievoetbal, meent Sterk.

“Het mooie is dat we straks beginnen met achttien gelijkwaardige spelers. We kunnen een stootje hebben als we geconfronteerd worden met blessures en/of schorsingen. Die brede selectie is ook prettig met het oog op corona. Een speler die verkouden is of hoest, mag straks niet spelen. Heb je twaalf, dertien man, dan is dat meteen een probleem.”

Geen vrijblijvendheid
De trainersstaf heeft de luxe spelers aan de afspraken te kunnen houden. “Vandaag kwam een speler een minuut en een andere speler twee minuten te laat. Die zijn op de bank begonnen. We spelen nu prestatievoetbal en voor vrijblijvendheid is geen plaats”, is Sterk stellig.

Voor de wedstrijd tegen Alphense Boys tastten Sterk en zijn staf echter volledig in het duister hoe de kwaliteiten van hun spelersgroep zich tot andere clubs verhouden. “Op basis van één wedstrijd weet je dat ook nog niet. Na volgende week hebben we een aardig beeld, want deze week spelen we tegen Kickers’69 en Zevenhoven.”

Wat Sterk wel weet na de eerste wedstrijd is dat zijn spelers de ‘drive’ hebben. “Het was flink warm, maar ik heb dat niet gezien na rust. Het gas ging erop en Alphense Boys werd opgejaagd. We hebben afgelopen week, ondanks de hitte, een coopertest en een shuttlerun gedaan. Ik heb geen boe of bah gehoord.”

Tegen Alphense Boys maakten diverse herintreders hun opwachting, zoals Almane Achbari en Dino Gibic, die in de B-jeugd stopten. Een andere opvallende man was Patrick van Leeuwen. Ooit keeper, nu sleurend als rechtshalf. “Ik heb een lange liesblessure gehad”, zei Van Leeuwen. “Er moet nog wat conditie bij.” Sterk: “Dat geldt voor alle jongens. Dit is een mooi begin. Ik kan wel stoer zeggen dat een oefenzege er niet toe doet, maar dan lieg ik.”