Afbeelding
Foto: Pixabay

Zoeken naar boeken in deze zinderende zomer? Niet nodig

Human Interest 241 keer gelezen

Thuis vakantie vieren heeft voordelen. De eigen tuinstoel zit beter dan een klapstoel op de camping. De koelkast is altijd in de buurt en gevuld met je favoriete drankjes. Oost west thuis best. Je verliest geen tijd aan reizen, dus heb je meer tijd voor andere dingen. Lezen bijvoorbeeld. Misschien een idee om het bij de keuze van boeken ook dicht bij huis te zoeken? We zetten een aantal op een rij. 

1.

In de thriller Noodlot heeft Marlen Visser uit Gouda, Zuidplas en het politiebureau van Waddinxveen gebruikt als inspiratiebron voor het decor van het verhaal. Noodlot speelt zich af in Vierschoten, een fictief dorpje met duizend inwoners. De dorpsgenoten worden automatisch winnaar of verliezer als de hoofdprijs van de Postcodeloterij op hun postcode valt. Dat zet de verhoudingen op scherp en rakelt een oude gebeurtenis op.
Noodlot, Marlen Visser, € 19,99.

2.

Inge Pietjouw uit Nieuwerkerk aan den IJssel schreef Valkyrja voor fantasy­liefhebbers van 12 jaar en ouder. Het verhaal speelt zich af in de Vikingtijd. Pietjouw heeft al eerder twee jeugdboeken over Noorse mythologie uitgebracht, het tweeluik Droomwandelaar. Ook de wereld van Valkyrja lijkt sterk op het Scandinavië uit de negende eeuw, toen de bevolking geloofde in de Noorse goden.
Valkyrja, Inge Pietjouw, € 19,95.

3.

Roos Hanemaaijer­-Slottje (36) uit Moerkapelle schreef Geen weg meer terug. Hoofdpersoon Anna lijkt haar leven prima op orde te hebben, maar door haar drang naar perfectie komt de jonge moeder steeds verder in de problemen en raakt depressief. Dat overkwam ook Hanemaaijer. Ze schreef het boek op basis van eigen ervaringen en die van lotgenoten. Hanemaaijer hoopt dat mensen door haar boek beter begrijpen wat een depressie met iemand doet.
Geen weg meer terug, Roos Hanemaaijer-Slottje, € 16,95.

4.

Voor anti-­sporters is het moeilijk om een voetbalfan te begrijpen. Mogelijk lukt het beter na het lezen van Feyenoorder ben je niet voor de lol. Stephan van Erp schreef het om zijn passie te delen voor voetbal en Feyenoord in het bijzonder. De Brabander woonde een aantal jaren in Nieuwerkerk. Hij vond het in die tijd een verademing om in Nieuwerkerk vrijwel alleen maar Feyenoorders tegen te komen. In zijn huidige woonplaats zijn vooral PSV-­fans.
Feyenoorder ben je niet voor de lol, Stephan van Erp, € 19,95. 

5.

Wat bij geen enkele vakantie mag ontbreken is een reisgids. Ook dicht bij huis zijn genoeg nieuwe dingen te ontdekken, zeker als je een duik neemt in de lokale geschiedenis. Wie geluk heeft, vindt misschien nog een exemplaar van Van Cortland tot Zuidplaspolder, dat Adri den Boer in 1981 schreef. Zo niet, duik dan de geschiedenis in met Thuis in Zuidplas, van polder tot gemeente, in 2010 samengesteld door Johan Knoester vanwege de gemeentefusie. Deze is hier gratis te lezen. Zo kan iedereen goed geïnformeerd genieten van alle bijzonderheden van Zuidplas.