De Volans-boot, ontwikkeld door Cees van Bladel, is speciaal ontworpen voor recreatieve roeiers.
De Volans-boot, ontwikkeld door Cees van Bladel, is speciaal ontworpen voor recreatieve roeiers. Foto: pr

Roeien op het ‘briljantje’ van Zuid-Holland

Algemeen 429 keer gelezen

Regio – “Kijk, er is hier niemand, dat is echt ongekend. Die rust en de natuur terwijl je tussen de drukke steden zit, dat vind je bijna nergens”, zegt Cees van Bladel terwijl op de steiger uitkijkt over de Willem-Alexander roeibaan. Dankzij zijn bedrijf Volans is het sinds 2018 voor iedereen mogelijk om gratis op de baan een stuk te gaan roeien. “Dit is echt uniek in de wereld.”

Via Volans FreeRowing probeert Van Bladel roeien ook voor particulier gebruik toegankelijk te maken. Volgens hem is roeien als work-out erg gewild, maar wordt het meer ‘nep’ beoefend dan in het echt. “Er staan zo’n 70.000 roeimachines in de Nederlandse sportscholen, maar er is bijna niemand die buiten het wedstrijdroeien de baan op gaat. Terwijl je met roeien in één klap je hele lichaam traint.”

Voor Van Bladel is roeien op de Willem-Alexander Baan de perfecte combinatie van een complete work-out in een prachtige omgeving. “Ik geniet echt enorm van het groene, open gebied met de skyline van Rotterdam op de achtergrond. Deze plek is echt een briljantje.”

Voor de aspirantroeier zijn veel barrières voordat je met de sport kan beginnen. Van Bladel vertelt dat de roeiwereld erg gesloten is en een elitaire naam heeft. “Roeien wordt eigenlijk alleen gedaan in verenigingsverband, maar niet iedereen heeft zin om allemaal bardiensten te draaien.” 

Er zijn dan ook mensen die Volans met argusogen bekijken. “De roeisport is zo gericht op snelheid, dus waarom zou je roeien voor ‘dummies’ aanbieden? Maar het hoeft niet altijd sneller. Recreatief roeien is ook prachtig.”

Verboden
Via Volans FreeRowing biedt hij roeien op een laagdrempelige manier aan. De Volansboot is specifiek ontwikkeld voor recreatief gebruik. De boot is breder en stabieler dan traditionele roeiboten. “Als je zonder roeiervaring in een wedstrijdskiff van 30 centimeter gaat zitten, dan ga je meteen om. Dat is net een potlood. Onze boten bijna twee keer zo breed.” Volgens Van Bladel, die via Volans ook roeiboten verkoopt, moet je behoorlijk je best doen om om te slaan. “Zolang je de riemen in het water houdt is dat bijna niet mogelijk.”

Ook is het roeisysteem aangepast. In plaats van een bewegend zitgedeelte zoals bij wedstrijdboten, heeft de Volans een zogenaamd ‘rolling-rigger’ systeem waarbij de voetensteun beweegt en het zitje vast in de boot zit. Volgens Van Bladel is dit een veel intuïtievere manier van roeien die snel onder de knie te krijgen is. “Dit systeem dateert al uit 1883 maar is verboden in de wedstrijdsport, terwijl het veel makkelijker te leren is, en het is beter voor je rug.”

Het FreeRowing-initiatief is ontstaan na afloop van het Wereld Kampioenschap Roeien 2016 dat plaatsvond op de Willem-Alexander Baan – één van de drie wedstrijdroeibanen van Nederland. Na twee jaar ontwerpen en ontwikkelen ging de eerste Volans FreeRowing boot te water op de baan. Van Bladel is erg enthousiast over het initiatief, wat mede mogelijk is gemaakt door financiering van de gemeente Zuidplas. 

“Tot nu toe hebben we al ruim 700 reserveringen gehad uit alle lagen van de samenleving. Iedereen vindt het super leuk.”
De boten, die vanwege de coronacrisis een tijd niet beschikbaar waren, liggen vanaf vandaag weer aan de steiger buiten de hekken van de roeibaan aan het Nely Gambonplein.

Online kunnen mensen gratis een tijdblok reserveren, waarna je een cijfercode ontvangt waarmee de boot kan worden losgemaakt. Een tracker in de boot zorgt ervoor dat gebruikers er niet te ver mee gaan.