Logo hartvanwaddinxveen.nl
(foto: archief Hart van Holland)
(foto: archief Hart van Holland)

Waddinxveen qua aantal besmettingen uitschieter in de regio

  •   2383 keer gelezen

Waddinxveen - Telde Waddinxveen in week 29 tien nieuwe coronabesmettingen, vorige week kwamen er 19 nieuwe besmettingen bij en deze week 1, dat brengt het totaal van de afgelopen periode op 30. 

Regio
De GGD Hollands Midden laat in een persbericht weten dat sinds 1 juni iedereen met klachten zich kan aanmelden voor een coronatest via het landelijke nummer 0800-1202. In de week van 20 tot en met 26 juli zijn 5743 coronatesten afgenomen in de teststraten van Hollands Midden. In de teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen samen zijn in totaal 94 personen positief getest op corona, dat is 1,3 procent. Een stijging ten opzichte van de week ervoor.

Clusters
Ook zijn er clusters bijgekomen, naast Hillegom. De GGD noemt iets een cluster als er drie of meer mensen besmet zijn binnen één groep zoals een bedrijf, organisatie, of vereniging. Meerdere besmettingen binnen één familie noemt de GGD geen cluster. Deze nieuwe clusters bevinden zich in de gemeenten Alphen aan den Rijn (5 besmettingen), Bodegraven-Reeuwijk (3 besmettingen), Gouda (5 besmettingen) en de Krimperwaard (3 besmettingen). De besmette personen binnen deze clusters zitten allemaal in thuisisolatie. Ook hun nauwe contacten blijven 14 dagen thuis in afwachting of ze klachten ontwikkelen. Onder nauwe contacten verstaat de GGD iedereen die 15 minuten of langer op minder dan 1,5 meter is geweest met een besmet persoon.

De GGD doet geen uitspraken over in welke organisatie of gemeenschap het cluster zich precies bevindt. Dit om de privacy van de betrokkenen te beschermen. Daarom wordt alleen de naam van de gemeente waar een cluster is ontstaan benoemd. Alleen als de GGD niet zeker weet of iedereen in beeld is bij het bron- en contactonderzoek, maakt de organisatie de keuze een bron wel bekend te maken, zoals bij Hillegom. 

Op 24 juli zijn er voor het eerst duizend testen op één dag afgenomen, een record. De GGD is blij dat zoveel mensen bereid zijn zich te laten testen, ook bij milde klachten. Op dit moment kan iedereen binnen 24 uur terecht voor een test, al lukt dat niet altijd op de testlocatie van voorkeur. De GGD kiest namelijk voor snelheid in plaats van geografische ligging. Dit betekent dat iemand soms even moet rijden om getest te worden.

Op de site van de GGD Hollands Midden is via een dashboard te zien hoe de gemeente ervoor staat waarin u woont, qua aantal besmettingen ten opzichte van de rest van de regio. Waddinxveen is een uitschieter. 

Meer berichten