Koortsachtig overleg tijdens een schorsing van de algemene beschouwingen, met links de PCW en rechts Albert Grooten van D66.
Koortsachtig overleg tijdens een schorsing van de algemene beschouwingen, met links de PCW en rechts Albert Grooten van D66. Foto en tekst: Erik van Leeuwen

Clash tussen PCW en D66 eindigt met uitnodiging om te wijnen

Politiek 486 keer gelezen

Waddinxveen – PCW en D66 zijn elkaar tijdens de algemene beschouwingen op woensdag 8 juli in de haren gevlogen. Een tirade van PCW-fractievoorzitter Martijn Kortleven over wat er allemaal niet deugt aan het huidige college ontlokte een al hevige reactie van D66-voorman Albert Grooten. 

PCW en D66 zijn in de gemeenteraad gezworen vijanden. In de vorige collegeperiode was de relatie al niet best. Die werd er niet beter op na de verkiezingen van 2018 waarin D66 de macht naar zich toetrok, ten koste van de PCW. “Het is duidelijk dat dit een zondagscoalitie is, een eendagsvlieg”, zei Kortleven. 

Grooten reageerde als door een adder gebeten. Hij verweet PCW dat het alleen maar kritiek kan geven. “U kent nog steeds uw rol als oppositiepartij niet. Met plannen komt u zelf niet." Kortleven reageerde: “Wij maken wel degelijk plannen, maar u leest onze mailtjes niet.” 

Groenwit
Ook het CDA, de andere oppositiepartij in de raad, mengde zich in de strijd. Zij wilde weten van Grooten of hij ook vindt dat de kleur van het motorblok van het schip (oftewel het college) groenwit is (de kleuren van D66).

Grooten bleef stoïcijns, ook toen Kortleven zei: “U haalt wel heel veel binnen”, waarmee hij tweespalt in de coalitie probeerde te zaaien. Later op de avond verzoenden de partijen zich met elkaar en kwam het zelfs tot een uitnodiging om samen een goed glas wijn te drinken.