Gouwebad De Sniep.
Gouwebad De Sniep. Foto: archief HvH

Wethouder vergeet plan voor zwembad en maakt excuses

Politiek 960 keer gelezen

Waddinxveen - Wethouder Hannie van der Wal heeft de gemeenteraad haar excuses aangeboden. Zij ontkende afgelopen week dat het college voor het einde van deze collegeperiode met een visie op de toekomst van Gouwebad De Sniep zou moeten komen, maar zat daarmee fout.

Door Erik van Leeuwen

Raadsleden wezen de wethouder van sport er vorige week al op dat de raad in 2018 een besluit had genomen dat het huidige college vóór 2022 met een toekomstplan voor het zwembad, dat in de periode 2025-2030 wordt afgeschreven.

Van der Wal zei niet op de hoogte te zijn van die motie. Dat werd haar niet in dank afgenomen door meerdere fracties, waaronder die van de PCW en de VVD. “Het moet niet gekker worden: een college dat een raadsbesluit aan zijn laars lapt”, zei Jannes Berghout (PCW).

“Dit kan echt niet”, zei ook Ellen van Helden (VVD) geïrriteerd. Van der Wal erkende haar fout, maar wees in eerste instantie naar het late tijdstip waarop het onderwerp bij de raadscommissie aan de orde kwam. “Ik was niet heel scherp meer.” 

Ook gaf ze aan dat ze de vraag niet helemaal goed had begrepen. “Ik was in de war met het technische plan.” Daarmee namen Berghout en Van Helden geen genoegen, waarop Van der Wal haar excuses aanbood. “U had helemaal gelijk. Ik zat fout.”

Even later stemde de gehele gemeenteraad in met het plan voor de hybride sporthal op sportpark De Sniep. Helemaal vlekkeloos verliep de expeditie niet, getuige de drie moties. Die werden alle aangenomen.

Ad hoc
De PCW vond dat bij de uitwerking van de nieuwe sporthal, die sporthal De Dreef gaat vervangen, ‘ad hoc’ te werk is gegaan. Volgens Berghout had bij de toekomstvisie ook de tennishal meegenomen moeten worden. Die tennishal stond in 2018 nog op de nominatie om door de gemeente gekocht te worden. Berghout wilde een onderzoek naar de strategische waarde van de hal.

De VVD, twee jaar geleden één van de tegenstanders van aankoop van de hal, steunde het voorstel van PCW. “Er is een nieuwe situatie en daar horen nieuwe inzichten bij”, verklaarde Van Helden.

D66, de partij van wethouder Van der Wal, was tegen beide moties. “We waren destijds tegen de aankoop van de tennishal, omdat de sloopkosten vanwege asbest heel hoog waren. Zes ton, geloof ik. We zijn nog steeds tégen”, aldus fractievoorzitter Albert Grooten.

Ook een derde motie van PCW, een aangepaste versie voor de gebiedsvisie Dreef/Oude Dreef, met daarin het element sport opnieuw verwerkt, haalde het.