Het vlotbruggetje blokkeert de vaarweg. Vanaf 1 augustus mag deze brug er niet meer zijn.
Het vlotbruggetje blokkeert de vaarweg. Vanaf 1 augustus mag deze brug er niet meer zijn.

Verwijdering 'illegaal' bruggetje dreigt streep door nieuw wandelpad te zetten

Algemeen 1.368 keer gelezen

Waddinxveen – Een bewoner van de Henegouwernesse heeft met succes bezwaar aangetekend tegen een bruggetje dat onderdeel is van een wandelroute door Polder Bloemendaal, ten oosten van Waddinxveen. De brug moet per 1 augustus worden verwijderd. Om onderbreking van de populaire wandelroute te voorkomen is stichting Weids Bloemendaal, die de route beheert, een actie gestart om geld in te zamelen voor een nieuwe oversteek.

Door Myriam Dijck

Het zogenoemde ‘vlotbruggetje’; een loopbrug die op het water drijft, is al lange tijd een punt van strijd. In 2018 werd het zonder vergunning aangelegd waardoor de bezwaarmakende partij, de familie Jacobsen, kans zag om aan te dringen op verwijdering ervan.

De familie, die sinds kort aan de Henegouwernesse woont, vaart namelijk graag door de polder in hun Canadese kano en het bruggetje blokkeert de doorgang. Anton Jacobsen: "Het is hier een prachtig gebied. Als we hier wonen, dan willen we hier kunnen varen."

Deadline
Twee jaar geleden was er haast geboden bij de aanleg van de vlotbrug. Stichting Weids Bloemendaal had de gemeente Waddinxveen beloofd dat de nieuwe wandelroute per 1 juli 2018 open zou gaan. Werd deze deadline niet gehaald, dan kwam de financiële afwikkeling van het project (wat voorheen door de gemeente werd beheerd) in de problemen. Dirk van der Eijk van de stichting: "Dat is ons op het nippertje gelukt, op 30 juni lag de vlotbrug er. Wij hadden het idee dat er geen vergunning nodig was voor zo'n simpel bouwwerk."

De eigenaar van het stuk land waarover een deel van het wandelpad loopt, Erik Cheizoo, werd verrast door de plotselinge aanwezigheid van de vlotbrug. “Die brug is destijds neergelegd zonder overleg met mij.”

Dit leidde bij Cheizoo tot irritatie, maar hij diende geen bezwaar in. Totdat hij erachter kwam dat de familie Jacobsen, die nu naast hem aan de Henegouwernesse woont, hier anders over dacht. Cheizoo: "Ik steun het protest van Jacobsen, want anders krijg ik ruzie met de buren."

Door de gemeente Waddinxveen is nooit gehandhaafd terwijl een vergunning ontbreekt voor de vlotbrug. Stichting Weids Bloemendaal hield vol dat de brug, die een sloot van tien meter breed oversteekt, slechts tijdelijk was en zou worden vervangen. Ook landeigenaar Cheizoo kreeg die boodschap: “Maak je geen zorgen, we gaan dit regelen", werd hem verteld. "We zijn nu twee jaar verder en er is nog steeds niets van gekomen. Ik wil niet verantwoordelijk worden gehouden voor een illegale brug die op mijn land ligt. Als iets tijdelijk is, dan zit daar wel een houdbaarheidsdatum op.”

Bezwaar
De familie Jacobsen wilde dat er een einde kwam aan het gedoogbeleid van de gemeente. Daarvoor diende ze begin dit jaar bezwaar in. Hun wens werd gehonoreerd: vorige maand besloot de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) dat de vlotbrug per 1 augustus 2020 weg moet, anders wordt er een dwangsom opgelegd.

Hiermee hebben ze de woede van wandelaars op de hals gehaald, maar volgens Anton Jacobsen is dit niet per se het einde van het wandelpad. Zijn vrouw, Saskia, benadrukt daarnaast dat zij helemaal niet tegen het pad zijn. "Het wandelpad gaat door onze tuin en die van onze buren: wij hebben die hiervoor opengesteld en dat zelf met bordjes aangegeven."

De vlotbrug kan vervangen worden door een trekpont: zo wordt de vaarweg niet geblokkeerd en blijft de wandelroute open. Stichting Weids Bloemendaal wilde dit al langer doen maar zegt hiervoor geen geld te hebben. Dit tot verbazing van landeigenaar Cheizoo: “De stichting is heel fanatiek bezig met allerlei projecten in de polder. Ik kan me niet voorstellen dat ze geen geld hebben, ze moeten prioriteiten stellen.”

De vlotbrug is niet de enige brug in het gebied waar onenigheid over is. Op dezelfde wandelroute, honderd meter verderop ligt momenteel al een trekpontje over de Molenvliet. De stichting wil deze graag vervangen door een permanente betonbrug. Ook hier maakte Jacobsen bezwaar tegen, maar dit werd afgewezen. Bij de toekomstige bouw van de betonbrug zou het trekpontje mogelijk verplaatst kunnen worden naar de sloot met het vlotbruggetje. Van der Eijk van de stichting: "Hiervoor hadden we de financiering nog niet rond."

Nadat de familie Jabobsen opperde om geld op te halen via een crowdfunding campagne, startte de Stichting Weids Bloemendaal een campagne om zo snel mogelijk een tweede trekpont te kunnen bekostigen. Het doel: binnen een maand 15.000 euro binnenhalen. Inmiddels is er al een kleine 3.200 euro opgehaald. Doneren kan tot 1 augustus via www.stichtingweidsbloemendaal.nl/trekvlot.

Stichting Weids Bloemendaal zamelt nu geld in om de vlotbrug te vervangen door een trekpont, zoals deze die al op de route ligt.
Polder Bloemendaal, ten oosten van Waddinxveen, is de 'achtertuin' van de bewoners aan de Henegouwernesse.
Het wandelpad (blauw), de vlotburg (rood) en het huidige trekpontje (groen). De nieuwe trekpont komt 30 meter ten zuiden van de vlotbrug.