Essentaksterfte komt ook voor in Waddinxveen.
Essentaksterfte komt ook voor in Waddinxveen. Foto: pr

Dode en zieke essen worden verwijderd uit Gouwebos

Algemeen 309 keer gelezen

Waddinxveen - Vanaf maandag 10 augustus wordt in het Gouwebos-West volop gekapt en gezaagd. Bomen die getroffen zijn door de essentakziekte worden verwijderd om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan. De werkzaamheden duren tot medio oktober.

De es is een karakteristieke, inheemse boomsoort die niet herstelt van bovengenoemde schimmelziekte. Zo’n 90 procent van de essen gaat hieraan dood. Aangetaste bomen hebben donkere verkleuringen in de bast, weinig tot geen blad en veel dode takken. Met het weghalen van de zieke essen wil Staatsbosbeheer gevaarlijke situaties voorkomen.

Het Gouwebos blijft toegankelijk tijdens de werkzaamheden, maar paden langs bosvakken waar gewerkt wordt, zullen tijdelijk worden afgesloten. De parkeerplaats aan het Noordeinde wordt doordeweeks gebruikt voor opslag van hout. 

Er wordt beperkte parkeerruimte gerealiseerd in de berm. In het weekend wordt de parkeerplaats weer wel opengesteld.

Daar waar in het Gouwebos open plekken ontstaan, plant Staatsbosbeheer nieuwe bomen. Dat gebeurt op z’n vroegst in het najaar van 2021. Het gaat om diverse soorten zoals meidoorn, hazelaar, zomereik en vlier.