Logo hartvanwaddinxveen.nl
Het boek van Sandra Sinot is te bestellen via www.uitzichtvoorjou.nl en kost 14,95 euro.
Het boek van Sandra Sinot is te bestellen via www.uitzichtvoorjou.nl en kost 14,95 euro. (Foto: pr)

Boek van therapeut: 'Op zoek naar eigenheid en een nieuw begin'

  •   48 keer gelezen

Moordrecht - "Ik ben lastig in een vakje te stoppen", zegt psychotherapeut Sandra Sinot uit Moordrecht. "Ik geloof niet in de standaardinterventies van de GGZ, maar in persoonlijke zorg op maat." Hoe dat iemand kan helpen in zijn of haar zoektocht naar eigenheid, beschrijft ze via het fictieve levensverhaal van de hoofdpersoon in haar boek Robin. Een nieuw begin.

Door Judith Rikken

De 53-jarige geboren Twentse woont en werkt 27 jaar in Moordrecht en is van oorsprong verpleegkundige. Ze had vele functies in de medische sector. Het leukste aspect aan al die banen: "De aandacht voor individuele mensen." Op haar veertigste begon ze met een studie psychotherapie en inmiddels ondersteunt ze in haar praktijk pubers, ouders, volwassenen en mensen in relaties.

Na twee jaar schrijven - met een schrijfcoach die maandelijks meekeek - zag onlangs haar boek het levenslicht. Het is niet zo dat haar hoofdpersoon al het leed uit de wereld overkomt, maar in het levensverhaal van de 36-jarige Robin - die iets totaal anders wil, maar niet weet hoe ze dat moet aanpakken - heeft Sinot wel geprobeerd om de problemen waarmee cliënten zoal in haar praktijk komen, samen te brengen. "Dat zijn bijvoorbeeld problemen van een ouder met een kind dat niet wil luisteren, tot moeilijkheden in relaties en het zoeken naar mogelijkheden voor zelfontwikkeling."

Sinot volgt haar hoofdpersoon in haar ontwikkeling van kind tot 36-jarige vrouw. Na elk hoofdstuk wordt op een levensfase teruggekeken. 

Sneltreinvaart
"Juist omdat ik geloof in zorg op maat, heb ik Robin niet alleen afhankelijk gemaakt van wat haar therapeut in het verhaal haar biedt. Ik heb haar ook andere hulpbronnen gegeven, zoals een collega en een vriendin, die haar vaak kunnen geven wat ze op een zeker moment nodig heeft. Therapie kan mooi en ondersteunend zijn, maar het is, ook in de omstandigheden die we nu kennen, belangrijk om mensen om je heen in te zetten en erachter te komen wat je zelf en samen kunt doen."

De ontwikkelingen die Robin in het boek in 37 jaar tijd overkomen, dienen zich in de werkelijkheid van vandaag soms in sneltreinvaart aan, meent Sinot. "Mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en krijgen teleurstellingen te verwerken. Ze merken dat ze hun partner niet meer leuk vinden, of hun werk, of dat ze op bepaalde vrienden niet zo kunnen bouwen als ze altijd dachten. De omstandigheden betekenen voor veel mensen een moment van bezinning: hoe ga ik de rest van mijn leven inrichten?" 

Precies de vragen van Robin dus. 

Meer berichten