Logo hartvanwaddinxveen.nl
Het huidige zorgcentrum Souburgh.
Het huidige zorgcentrum Souburgh. (Foto: archief Hart van Holland)

Toch nieuwbouw in plaats van renovatie Souburgh

  •   409 keer gelezen

Waddinxveen - Souburgh start in september met de voorbereidingen voor nieuwbouw van het zorgcentrum. Dit laat Zorgpartners Midden-Holland via een persbericht weten. 

Vorig jaar rond deze tijd werd door Zorgpartners nog gedacht aan renovatie van het pand maar de relatief hoge kosten wegen niet op tegen de kosten voor nieuwbouw. Overigens wordt al heel lang gesproken over (ver)bouwplannen van het zorgcentrum dat ruim een halve eeuw oud is. 

Met de nieuwbouw beschikt Souburgh straks over 40 eenpersoonskamers voor mensen met dementie. Daarnaast komen er 32 eenpersoonskamers voor cliënten met verzorgingshuiszorg. Er komen drie plaatsen voor kortdurende opnames. Nieuw is dat Souburgh ook voor crisissituaties zorg gaat leveren, daarvoor komen vijf plekken beschikbaar. De dagbesteding blijft onderdeel uitmaken van Souburgh. 

Dat het zorgcentrum aan vervanging toe is, heeft onder andere te maken met een toename van cliënten met een zwaardere zorgvraag. Het zorgcentrum moet hierop aangepast worden. Zo moeten de tweepersoonsappartementen omgebouwd worden naar eenpersoonsappartementen met eigen wc en doucheruimte. Dit zou moeten zorgen voor meer privacy en voldoende ruimte om complexe zorg te bieden. 

Wijkfunctie
Er worden kleinere woongroepen voor acht bewoners gecreëerd met ruime huiskamers. Ook wordt aan de huiskamers een buitenterras of balkon toegevoegd. Voor mensen met dementie zal er op de woongroep vers gekookt gaan worden. Cliënten die verzorgingshuiszorg ontvangen, kunnen van het restaurant gebruikmaken. Ook omwonenden kunnen hier terecht.

Zorgpartners wil dat Souburgh zijn wijkfunctie blijft behouden. Directeur Sytske Seetz is blij met het besluit voor een nieuw Souburgh: “In september starten naar verwachting de voorbereidingen. De eerste fase is de schetsfase voor het nieuwe Souburgh. Natuurlijk kunnen we in deze coronatijd geen planning afgeven, maar we gaan vol enthousiasme van start met deze eerste fase.”

Overigens is Souburgh inmiddels coronavrij en is sinds 15 juni weer bezoek toegestaan.

Meer berichten