Logo hartvanwaddinxveen.nl
Ekodorp aan de J.C. Hoogendoornlaan in Alphen aan den Rijn.
Ekodorp aan de J.C. Hoogendoornlaan in Alphen aan den Rijn. (Foto: pr)

Energieclub wél concreet bezig met duurzaamheid

  •   152 keer gelezen

Waddinxveen - Zoals het er nu naar uitziet worden 150 zonnepanelen van de geplande 1800 op het dak van een ecologische boerderij in Alphen aan den Rijn betaald door Waddinxveners. Inwoners van Waddinxveen met de postcodes 2741 en 2742 werden eerder al opgeroepen om mee te doen aan het zogenoemde zonnepaneelproject Ekodorp. 

Mogelijk worden het er nog meer. Ton Vreeburg, voorzitter van Energiecoöperatie Groen Waddinxveen, zegt in september weer te willen beginnen met bijeenkomsten om uit te leggen wat er met het project te winnen valt. Naast alternatieve energie, levert het de investeerders ook een teruggave op van hun energiebelasting. 

Vreeburg legt de link met het rapport van de Groene Hart Rekenkamer die onlangs met de conclusie kwam dat de gemeente Waddinxveen sterk achterblijft op het gebied van duurzaamheid. De gemeente heeft te veel ambitieuze doelen gesteld waardoor de plank mis wordt geslagen. 

Volgens het rapport is de participatie extern wat ingezakt, maar zijn er wel voldoende initiatieven. Vreeburg noemt Ekodorp en vult aan: "Maar ook het plaatsen van zonnepanelen op daken van openbare of gemeentelijke gebouwen, zou al een concrete stap zijn." 

Omdat de gemeente hierin tot dusver achterblijft, heeft Vreeburg zelf contact gezocht met kerken en scholen voor het mogelijk plaatsen van zonnepanelen.

Meer berichten