Logo hartvanwaddinxveen.nl
De bekladding van de leus tegen racisme zorgde voor discussie via een buurtapp.
De bekladding van de leus tegen racisme zorgde voor discussie via een buurtapp. (Foto: Annette van den Berg)

Leus op bushokje zwengelt discussie over racisme aan

  •   482 keer gelezen

Waddinxveen – Op een bushokje aan de Zuidplaslaan is de tekst ‘Black lives matter’ gespoten.

Na de dood van George Floyd in Amerika wordt wereldwijd geprotesteerd tegen racisme. Floyd kwam eind mei om het leven nadat een agent zijn knie meer dan acht minuten lang op Floyd's nek had gezet, terwijl hij geboeid was.

De graffiti bij de Graanakker leverde een discussie op op een buurtapp. Een inwoner, die niet met zijn naam in de krant wil, vond het tekenend dat dit incident besproken werd, terwijl ander vandalisme niet gemeld wordt. Zijn opmerking werd hem niet in dank afgenomen. 

Hij is ervan overtuigd dat ook in Waddinxveen mensen regelmatig opmerkingen maken die als racistisch of pijnlijk worden ervaren. Hij hoopt dat iedereen zich daar meer bewust van wordt. “Het zit in kleine dingen”, zegt de inwoner, van wie de naam bij de redactie bekend is. “Zo werd een van mijn vrienden aangehouden omdat hij als donkere man in een dure auto reed.” 

Ook heeft hij zelf ervaring met racisme: hij heeft het als zeer pijnlijk ervaren dat zijn moeder uitgelachen is om haar accent, omdat Nederlands niet haar moedertaal is.

Een woordvoerder van de gemeente laat desgevraagd weten dat geen andere plekken bekend zijn in Waddinxveen waar actievoerders zich op deze manier verzetten tegen (politie)geweld tegen zwarte mensen.

Meer berichten