Logo hartvanwaddinxveen.nl
Waddinxveen heeft al windmolens staan.
Waddinxveen heeft al windmolens staan. (Foto: Erik van Leeuwen)

Energie winnen nu ook mogelijk zonder windmolens in te zetten

  •   80 keer gelezen

Waddinxveen - Het wordt voor buurgemeente Zuidplas een enorme uitdaging om in de toekomst windenergie buiten de deur houden. Om aan de opgave te voldoen moet namelijk tot 2030 1567 terajoule aan weersafhankelijke energie in regionaal verband worden opgewekt.

Tijdens een informatiebijeenkomst in Nieuwerkerk aan den IJssel vorige week over de Regionale Energie Strategie (RES) werd duidelijk dat dankzij de lobby van het college van Zuidplas, een vierde ‘denkrichting’ is toegevoegd aan drie al bestaande. 

Daardoor kan de regio Midden-Holland, waar onder meer Waddinxveen en Zuidplas deel van uitmaken, straks ook kiezen voor een pakket waarbij energie níet opgewekt wordt door windmolens.

'Gedrochten' 
In de gemeenteraad van Zuidplas bestaat echter een algemene weerzin tegen wat eerder werd genoemd: ‘gedrochten’ die het ruimtelijke beeld vervuilen. Daar komt bij dat in het coalitieprogramma is afgesproken dat windmolens koste wat kost geweerd worden van Zuidplas-grondgebied.

De regio had tot 1 juni om een voorlopig concept-bod in te dienen bij het Nationaal Programma RES. Dat bod bevat niet meer dan het totaal aan energie dat de gemeenten in Midden-Holland met elkaar willen opwekken. Dat is 1,24 procent van het landelijke elektriciteitsverbruik, het percentage waarvoor deze regio nu verantwoordelijk is. 

Volgend jaar moet er een definitief bod liggen met de uitwerking hoe aan deze opgave wordt voldaan.

Meer berichten