Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto: Pexels/Pixabay

Waddinxveense raad was maar even boos op streekarchief

  •   166 keer gelezen

Waddinxveen - De gemeenteraad van Waddinxveen had zo'n twee weken geleden nog geen goed woord meer over voor de financiële vastlegging van de streekarchiefdienst, maar tijdens de raad van afgelopen week bleken de partijen al met hun hand over het hart te hebben gestreken.

Door Erik van Leeuwen

Het Streekarchief Midden-Holland heeft de afgelopen vijf jaar de personeelskosten structureel te laag begroot. Dat kwam aan het licht toen de Omgevingsdienst Midden-Holland (OMHD) de boekhouding overnam, sinds dit jaar.

Bastienne Prins (CDA) ontstak eerder in grote woede, maar bleek woensdag opvallend vergevingsgezind. “Het werk dat het streekarchief doet, is erg belangrijk. Met de kennis uit het verleden trekken we lessen voor de toekomst.” Zij diende namens haar partij en D66 zelfs een motie in waarbij werd opgeroepen om een fusie uit te sluiten. “Het is belangrijk dat ons streekarchief een eigen gezicht en identiteit behoudt.”

“Inhoudelijk doen ze uitstekend werk, ze bewaken ons cultureel-historisch erfgoed”, reageerde ook Albert Grooten (D66). “Wij geloven niet in schaalvergroting.” PCW steunde de motie niet. “Voor ons hoeft die fusie er ook niet te komen, maar we willen wel onze handen vrij houden voor de toekomst. Als we nu de motie steunen, zou het raar zijn als we straks wel voor een fusie zijn, terwijl dat wellicht dan wel beter zou passen”, verklaarde Martijn Kortleven. 

Verdienmodel
Helma Schippers (Weerbaar Waddinxveen) verwacht meer daden van het streekarchief. “We verlangen een krachtinspanning om de inkomsten te verhogen en de uitgaven te laten dalen.” Dat was voor de andere fracties en wethouder Hannie van der Wal een brug te ver. “Een verdienmodel is heel lastig, want het is een kleine kwetsbare organisatie”, aldus Grooten.

Van der Wal ziet meer in de voorgestelde alternatieven. “Digitale samenwerking en uitwisseling van personen met andere diensten.” Ze sloot eerder een fusie op korte termijn al uit.

Meer berichten