Afbeelding
Foto: archief HvH

Jan Middendorp gaat in zee met oude liefde

Sport 533 keer gelezen

WATERPOLO
Waddinxveen – Met Jan Middendorp aan de badrand als trainer herleven oude tijden bij De Gouwe. Voor de inmiddels 64-jarige oefenmeester was de ambitie die hij proefde bij de spelers genoeg om in een nieuw Waddinxveens project te stappen.

Door Erik van Leeuwen

“Het begon toch weer te kriebelen”, zegt Middendorp als hem wordt gevraagd waarom hij terugkeert als trainer. Zijn laatste klus dateert immers alweer van een seizoen of negen geleden. “Brandenburg in Bilthoven, geloof ik.” Hij weet het zelfs niet helemaal zeker meer.

Een paar maanden geleden was een terugkeer in een heet en benauwd zwembad geen ‘issue’. “Ik dacht er helemaal niet aan, ik was en ben druk met lesgeven op school.” Toen De Gouwe bij hem aanklopte, werd echter een gevoelige snaar bij hem geraakt. “Blijkbaar zit het waterpolo dieper in mij dan ik dacht.”

“Kijk, ik ben altijd met veel plezier trainer geweest. Ik heb daar ook twintig jaar van genoten, maar het trainen aan de top kostte wel veel tijd en energie. Volgend jaar ga ik met pensioen. Ook dat heeft een rol gespeeld, ik heb dan volop de tijd voor leuke dingen. En waterpolo is een oude liefde.”

18 jaar na dato
Hij maakte de topjaren van de dames van De Gouwe mee, die destijds met een geweldige lichting (Gillian van den Berg, Mirjam Overdam) de top van de hoofdklasse beklommen. Hij zat op de bank als coach toen de Waddinxveensen in een best of three-serie net het onderspit dolven in De Tobbe in Gouda tegen DONK. “Die beslissende wedstrijd spookt nog wel eens door mijn hoofd”, zegt hij ruim achttien jaar na dato. “We waren heel dicht bij het landskampioenschap.”

Het waren unieke tijden voor De Gouwe. Later coachte hij de heren van de club in de eerste klasse en ontfermde hij zich over de opleiding van jeugdtrainers. “We speelden met de vrouwen weliswaar in de top, maar De Gouwe was geen topclub an sich natuurlijk. Dan moet je duidelijke keuzes maken, maar dat is lastig omdat ook heren 4, 5 en 6 trainingswater willen. Voldoende badwater om te trainen is altijd een probleem geweest bij De Gouwe. Aan de top moet je veel uur maken.”

Hij komt bij De Gouwe niet binnen als ‘die toptrainer’. “Het denken dat daarbij past heb ik van me afgezet. De Gouwe speelt op het vierde niveau. Ik wil vooral plezier maken met die jongens. Ik proef in de groep veel ambitie. Dat is voor mij de reden om in te stappen. Als het plezier er is, komen de resultaten ook wel. Ik start zonder vooroordeel, want ik ken geen speler. Ik wil ook niet de typische trainer zijn die even langskomt. Daar is de band met De Gouwe te sterk voor. Met anderen wil ik werken aan een mooie basis. Knowhow is er genoeg in de club.”