Waddinxveen vindt de voorgestelde maatregelen van de provincie niet voldoende.
Waddinxveen vindt de voorgestelde maatregelen van de provincie niet voldoende. Foto: pr

Stevige brief over snelheid verlagen op Henegouwerweg

Algemeen 1.012 keer gelezen

Waddinxveen – De gemeente wil dat de maximale snelheid op de Henegouwerweg omlaag gaat naar zestig kilometer. Waddinxveen maakt zich zorgen over de verkeersveiligheid van de weg.

Door Erik van Leeuwen

Het college laat dit in een ‘stevige brief’ aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland weten (de Henegouwerweg is een provinciale weg). De gemeente vindt de maatregelen die de provincie komend jaar doorvoert als de weg wordt opgeknapt onvoldoende. 

Bewoners dringen al jaren aan op aanpassingen. In maart 2019 werd die roep kracht bijgezet door een unaniem gesteunde motie van de gemeenteraad. “Als belangrijkste concrete maatregel stellen wij voor om de snelheid te verlagen naar 60 kilometer per uur. Uiteraard is hiervoor een herinrichting van de weg nodig”, schrijft burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis namens het college.

Het aantal verkeersongevallen (ook met dodelijke afloop) op de weg is de afgelopen jaren sterk toegenomen. “Dit onderstreept elke keer weer onze zorgen over de verkeersveiligheid. Volgens publicaties van het Ministerie van Justitie en Veiligheid staat de flitspaal op deze weg landelijk in de top 5 qua 'meeste bekeuringen' (in 2019, red.)." 

Snelle aanpak
Veel weggebruikers ervaren de Henegouwerweg volgens het college als een provinciale weg die snel aangepakt moet worden, volgens publicatie van de ANWB ‘Verkeersveiligheid provinciale wegen’ (maart 2019).

“Hier staat de N207 op de derde plek van de meest verkeersonveilige wegen van alle provinciale wegen in Zuid-Holland. De vijftien erftoegangen binnen 900 meter, de onoverzichtelijke bochten en de sterk wisselende snelheden dragen niet aan de veiligheid bij”, aldus het college.

Waddinxveen zegt niet te willen wachten op eventuele maatregelen die voortkomen uit het project Beter Bereikbaar Waddinxveen. “Die laten nog jaren op zich wachten.” Jannes Berghout, die namens de PCW de motie in maart 2019 indiende, is blij met de stevige inhoud van de brief. “Het is een eerste stap. Ik juich nog niet. Dat doe ik pas als het daadwerkelijk komt tot daden.”