Afbeelding
Foto: Pixabay

ASW en Be Fair krijgen weer wat lucht

Sport 306 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen - De heropening van de kantines in juli geven de buitensportclubs weer wat lucht. Dat geldt in Waddinxveen vooral voor ASW en Be Fair, die door de sluiting hard getroffen zijn. “Ik heb wel even een vreugdekreet uitgeslagen.”

Door Erik van Leeuwen

“Hier zaten we op te wachten”, reageert ASW-voorzitter Gé Smakman, op het goede nieuws dat volgende maand de deuren van de kantines weer open mogen. “Een club zonder kantine is een club zonder hart.”

Ook Piet Coevert, voorzitter van Be Fair, is blij. “Het biedt het perspectief waar we al zo lange tijd op aan het wachten waren. We hebben nog wel veel vragen bij de heropening – wat mag wel, wat mag niet – maar die duidelijkheid zal de komende weken wel gegeven worden. Mij is op dit moment onduidelijk met hoeveel mensen we vanaf 1 juni in de kantine mogen zijn.”

Be Fair had gehoopt dat het op 1 juni weer ‘iets’ kon doen op horecagebied. “We hebben een aanvraag ingediend voor een terrasje buiten, voor onze kantine. De gedachte was: als op 1 juni de terrassen open gaan, kunnen wij dat misschien ook doen.”

De aanvraag werd echter afgewezen door de gemeente, omdat openstelling van de terrassen alleen geldt voor commerciële instellingen. Coevert: “Jammer, maar niet geschoten is altijd mis.”

Het geeft wel aan dat de beide voetbalclubs smachten naar inkomsten uit de kantine. Volgens Smakman en Coevert heeft de sluiting veel geld gekost. “Onze rekening is geplunderd”, aldus Coevert. En Smakman: “Het is een flinke aderlating. April, mei en juni zijn onze topmaanden.”

Als geste aan de leden blijft het complex
van ASW in de
zomervakantie open

Zowel ASW als Be Fair deden dan ook een beroep op de regelingen die er vanuit de overheid zijn. “We hebben ze ingediend en die lopen allemaal”, zegt Smakman. “Die vierduizend euro van de NOW-regeling hebben we al op onze rekening gestort gekregen, daarnaast hopen we op nog wat geld van het bedrag dat is toegezegd aan veldsportclubs die in problemen zijn gekomen.”

Zelfs als er uit de diverse potjes geld gaat naar ASW en Be Fair, dan nog eindigen beide clubs diep in het rood. Dat de afgelopen periode niet desastreus is, heeft puur en alleen te maken met het verantwoorde financiële beleid dat door de clubs is gevoerd. De plundering van de clubrekeningen zorgen ervoor dat ASW en Be Fair in de toekomst nog beter op hun uitgaven zullen moeten letten. “Voorlopig hebben we het overleefd en dat is vooral dankzij de leden”, zegt Smakman. Bij beide clubs bleven leden trouw hun contributie betalen. Coevert: “Dat vind ik een pluim waard.”

Smakman: “We hebben net afgelopen week met het bestuur besloten om het complex tijdens de hele zomervakantie open te houden. Als geste aan al die mooie leden van de club die ons overeind hebben gehouden.”

Coevert is vooral blij dat het ernaar uitziet dat straks ‘gewoon’ aan een nieuw seizoen begonnen kan worden. “Tot wanneer we trainen en wanneer we weer beginnen gaan we nog bekijken.”
Bij ASW worden alweer allerlei plannetjes uit de kast getrokken. “We willen graag alsnog het Cor Droog toernooi organiseren in september. Volgens de jongens die het organiseren is dat in een paar weken georganiseerd”, aldus Smakman.