Logo hartvanwaddinxveen.nl
Vrijdag 22 mei werden de Waddinxveners thuis onthaald met bloemen. Inzamelen kan weer aan de Mercuriusweg.
Vrijdag 22 mei werden de Waddinxveners thuis onthaald met bloemen. Inzamelen kan weer aan de Mercuriusweg. (Foto: PR)

'De sjaal die in Waddinxveen is gebreid, komt ook echt aan'

  •   216 keer gelezen

Waddinxveen - Henk Asscheman en Arjan Berkouwer van de werkgroep 'Waddinxveen helpt Lesbos' hebben in de afgelopen weken veel avonturen beleefd tijdens hun hulptransport naar het Griekse Chios en Lesbos, maar vooral het gevoel van dankbaarheid overheerst bij de twee. "We waren op van alles voorbereid, zeker in verband met corona, maar kregen met zaken te maken die we van tevoren niet hadden kunnen voorzien zoals een gigantische hagelbui met stenen zo groot. Maar wat waren de mensen weer blij met al die spullen die we brachten."

Op 10 mei vertrok het duo uit Waddinxveen met een vrachtwagen die was geladen met 42 ton aan hulpgoederen, met name hygiëneproducten als zeep en shampoo. De rit ging richting Ancona in Italië. 

"Wat ons opviel onderweg was de rust op de weg. We hebben bijna geen personenauto's in Italië gezien, alleen vrachtverkeer. Het is echt schrijnend om te zien hoe dat land op slot zit. Het scheelde wel veel aan files", vertelt Berkouwer. Bij Ancona gingen ze de ferry op om vervolgens 22 uur te varen. Vandaaruit de volgende ferry om Chios te bereiken. Bij dat 'warehouse' werden ze hartelijk binnengehaald. 

"Zo blij waren ze daar met al die zeep, maar ook met handdoeken en sjaals die mensen zelf hadden gemaakt. We hebben er ook een filmpje van op Facebook gezet zodat iedereen kan zien dat de spullen zijn aangekomen." Voor het afleveren van de tweede lading moesten de heren door naar Lesbos. 

Berkouwer: "Wat wel apart was, we hadden ons goed voorbereid op alle coronamaatregelen in de verschillende landen, maar in Griekenland werden we beboet omdat we te zwaar geladen waren. Het was een boete van dertig euro, maar om die te betalen moesten we eerst naar het postkantoor en daarna de belastingdienst om verder te kunnen. Ondertussen worden de kentekenplaten van je auto gehaald zodat ze zeker weten dat je betaalt. Aangezien wij de ferry moesten halen, zijn we even boos geworden. Wonder boven wonder, mochten we toen direct betalen en door. Om 1 minuut voor acht reden we de ferry op en een minuut later zaten we op zee. Dat was wel even zweten." 

Ook in Lesbos niets dan blije en dankbare mensen. En toen weer terug...

Meer berichten