Iedereen heeft een eigen baan in de nieuwe setting van de Sniep.
Iedereen heeft een eigen baan in de nieuwe setting van de Sniep.

Luxe bij leden De Gouwe: een baan voor jezelf

Algemeen 256 keer gelezen

ZWEMMEN
Waddinxveen – De leden van Zwem- en Poloclub De Gouwe, 270 in getal, kunnen sinds afgelopen week weer water voelen en dat doet hen goed, heeft voorzitter Kors Sels gemerkt. “Onze leden ervaren het als een enorme luxe om een baan voor zichzelf te hebben.”

Door Erik van Leeuwen

Gouwebad De Sniep is tijdens deze coronadagen een soort lego-bouwpakket geworden waarbij over de inrichting van elk centimetertje ruimte wordt nagedacht. Er is een looproute voor zwemmers en waterpoloërs, met een finish via de nooduitgang. Aan niets is niet gedacht. “We hebben heel veel overleg gevoerd met de leiding van De Sniep”, zegt Kors Sels, die ondersteuning kreeg van Jaco de Jong, oud-speler van het eerste waterpoloteam, over de voorbereiding. “We zijn begonnen met het algemeen geldende protocol, maar geen zwembad is hetzelfde. Ook in De Sniep is maatwerk nodig.”

Afgelopen week lagen de eerste zwemmers en waterpoloërs in het water. Op dinsdag en woensdag kon worden gezwommen. “Baantjes trekken, waarbij we blokken hadden gemaakt van 45 minuten”, zegt Sels. “We werken met reservering vooraf. Leden kunnen zich inschrijven per blok. Natuurlijk hadden we in het begin slimmeriken die zich voor meerdere blokken opgaven. Daarvan hebben we duidelijk gemaakt dat dat niet de bedoeling is. Iedereen moet de mogelijkheid hebben om te trainen.”

De coronamaatregelen maken de ruimte ook in zwembaden veel schaarser. In overleg met het zwembad heeft De Gouwe het bad ingedeeld in tien banen in de breedte. “Over de complete lengte van het bad. Daardoor is de veilige afstand gewaarborgd. Iedereen heeft een eigen baan met een eigen omkleedplaats. De leden ervaren dat als een enorme luxe.”

Groot voordeel aan het bedachte systeem is dat iedereen in zijn eigen tempo kan zwemmen. Sels: “Als je banen maakt in de lengte kom je in de knel als er meerdere zwemmers of waterpoloërs in de baan liggen. Niet iedereen zwemt even snel. Een speler van heren 5 heeft minder snelheid dan een dame die uitkomt op landelijke wedstrijden. Vandaar dat dit een perfect systeem is. Nadeel is dat je maar tien zwemmers of waterpoloërs tegelijk kwijt kunt.”

Toch heeft Sels tot nu toe alleen blije gezichten gezien aan de badrand. “Iedereen is allang blij dat we weer water kunnen voelen. Ruim twee maanden niet zwemmen is erg lang voor waterratten als wij”, verzekert hij. “Ik heb echt het idee dat de leden dit zien als een cadeautje, een beloning voor de lange zit in huis.”

Coronatoezichthouders van de club hielden in het zwembad een oogje in het zeil of iedereen zich aan de maatregelen hield. Sels: “Ik heb de leden afgelopen week ook een enorm compliment gegeven. Iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Daardoor kunnen we gaan kijken naar opschalen van de trainingen.”

Zo hoopt De Gouwe weer specifieke trainingen te kunnen geven voor het waterpolo en de zwemmers, te beginnen met de groep jonger dan dertien jaar. “We hebben afgesproken dat we na elke week met de leiding van De Sniep evalueren.” Zelf hoopt Sels, algemeen reserve bij de waterpolotak, deze week een duik in het water te kunnen nemen. “Ik heb er ook weer zin in.”