Logo hartvanwaddinxveen.nl
Het hospice aan de Florijnlaan in Waddinxveen vandaag de dag.
Het hospice aan de Florijnlaan in Waddinxveen vandaag de dag. (Foto: pr)

Hospice Waddinxveen ingericht voor terminale coronapatiënten

  •   887 keer gelezen

Waddinxveen - Het hospice in Waddinxveen is klaar voor ontvangst van mensen die in hun laatste levensfase zitten én die positief zijn getest op Covid-19. Aan elke kamer (in totaal zijn er vier) is een tent gekoppeld waar familie binnen kan komen en zich om kan kleden. 

Door Nicole Lamers

Directeur Marianne Boone van Steun.(punt) Midden-Holland vertelt dat het Transfer coördinatieteam Midden Holland in april met de vraag kwam om een locatie beschikbaar te stellen voor terminale Covid-19-mensen. 

Na drie weken van voorbereiding was het dinsdag 5 mei zover; het hospice aan de Florijnlaan is geschikt voor terminale mensen met het coronavirus (of die een ernstige verdenking hebben van) en voor wie behandeling niet meer zinvol is. 

Zij kunnen in alle rust met aanwezigheid van familie op afgesproken uren en volgens de richtlijnen van de RIVM de laatste levensdagen doorbrengen. Samen met Zorgpartners en huisarts Bac (en collegae) staan er 16 vrijwilligers van Steun. Midden-Holland klaar voor de begeleiding en zorg. 

Boone: "Dat is iets minder dan de helft van het totaal aantal vrijwilligers dat we hebben. Wij hebben er ook bijeenkomsten over gehouden, want je werkt met mensen die een besmettelijke ziekte hebben. Overigens komen hier geen mensen die aan de beademing liggen (op hun buik zoals de bekende beelden), zuurstof toedienen is iets anders. En uiteraard is er beschermende kleding beschikbaar zoals een mondkapje, een bril, een schort en handschoenen, maar ook het thuisfront moet er achter staan. Bovendien zijn er ook een paar vrijwilligers die zelf tot de risicogroep behoren." 

Tent
Boone zegt bewust voor Waddinxveen te hebben gekozen omdat dit hospice zo is gesitueerd dat er bij elke kamer relatief makkelijk een tent aan gekoppeld kon worden.

Familieleden mogen ook niet de hele dag aanwezig zijn, een paar uur is het maximum (en ook in beschermende kleding, red.). "We bekijken het per situatie. We leveren wel maatwerk", aldus Boone. 

Mensen die terminaal zijn, maar geen corona onder de leden hebben, kunnen in Waddinxveen dus voorlopig niet terecht (wel elders in de regio). Tot dusver is het hospice leeg, maar Boone verwacht dat hier snel verandering in gaat komen.

Meer berichten